Parel op de Biltstraat: Concours


Wat tot voor kort restaurant Te Koop was, is in een krappe drie weken compleet getransformeerd in het classy, strakke en lichte Concours. Eigenaren Alex en Lisa Zeelenberg zijn zichtbaar trots en terecht: Utrecht heeft er met deze zaak op de Biltstraat een nieuwe parel bij. 

tekst: Kylie Fletcher |  fotografie: Lisanne Koopmans

Al jaren is Chef Alex Zeelenberg het kloppende hart van Te Koop als hij begin 2016, samen met vrouw Lisa, het restaurant overneemt. In augustus is het tijd om de zaak echt eigen te maken met de komst van Concours. De vintage meubels en tierlantijntjes zijn vaarwel gezegd; een frisse, lichte en moderne zaak is ervoor in de plaats gekomen. Onveranderd zijn de basiselementen: prachtige gerechten uit de Franse keuken met een moderne twist, gekozen met bewustwording rondom de oorsprong van eerlijke producten, de natuur en de voedselindustrie.

Snoek uit de Singel
Concours is stilletjes al een paar weken open, als de zaak donderdagavond haar officiële opening heeft. Eigenaresse Lisa: ‘De kinderziektes zijn er nu uit en we kunnen alles nu eindelijk vinden. De zaak is natuurlijk al een tijd van ons, maar bij Te Koop lag de nadruk teveel op winkel in plaats van het eten. Het eten centraal, dat is nu wat er tot uiting moet komen.’ En dat het eten centraal staat is overduidelijk: de schalen met bijzondere gerechten gaan en masse rond. Bijzonder: snoek uit de singel, die ochtend zelf nog gevangen door de keukenbrigade, met een pesto van brandnetel, die, je raadt het al, die ochtend ook zelf geplukt is in de moestuin nabij Stadion Galgenwaard.

Chef Alex heeft een duidelijke visie als het op de keuken aankomt. ‘Je moet respect hebben voor de natuur en ik vind dat je dat ook terug moet zien in de keuken. Beginnen bij het begin; de oorsprong. Daarom wil ik van alle producten zien waar het vandaan komt en zijn onze verschillende leveranciers eerder vrienden dan zakelijke contacten. Zo weet ik zeker dat het om eerlijke en goede producten, veelal lokaal, draait. Ik wil het allerbeste koken, met een goede prijs/kwaliteitsverhouding en creatief zijn met seizoensgebonden producten.’

Ecole bij Concours
Naast de gastronomie en prachtige gerechten valt er bij Concours ook wat te leren. Onder leiding van Lisa worden er Kinderkookcursussen (‘De kinderkeuken’) georganiseerd, waarbij kids alle aspecten van het restaurant leren kennen en uiteindelijk, aan het einde van de cursus, zelf de zaak overnemen. Daarnaast worden er verschillende workshops georganiseerd waarbij je plaatsneemt aan de chefstable en bijvoorbeeld kunt meekijken hoe die zelfgevangen Utrechtse snoek gefileerd wordt.


Restaurant Concours
Biltstraat 23, Utrecht
030 223 1158
restaurantconcours.nl

Redactie FM
social@frissemosterd.nl

Frisse Mosterd is hét gezicht van de Utrechtse horeca. Met unieke achtergrond reportages, interviews en portretten biedt Frisse Mosterd letterlijk een kijkje in de keuken van Utrecht’s meest culinaire en spraakmakende horeca.