El Greco: “Onze gyros maken we helemaal zelf”

El Greco, het kleine tentje op de hoek bij de Ganzenmarkt is een befaamde plek voor de midnight snack en pita gyros. Wana en Ari Kampranis hebben hun snackbar al bijna twintig jaar en er bestaat bijna geen Utrechter die hun pita gyros nog niet geproefd heeft. Ze zijn een begrip en niet meer weg te denken uit de stad.

Tekst: Lily Lange
Beeld: Lily Lange

Wana en Ari komen allebei uit het binnenland van Griekenland, in de buurt van Thessaloniki. Wana is geboren in Nederland, groeide tot haar zestiende op in Griekenland en kwam toen weer terug naar Utrecht. Ari is naar Utrecht verhuisd toen hij 21 jaar oud was. De twee hebben elkaar hier in de binnenstad ontmoet, tijdens het uitgaan in café de Flater. Destijds sloeg de vonk over en het is duidelijk dat die vonk er nog steeds is.

Pita gyros
Toen Wana en Ari de snackbar overnamen was er al vijftien jaar niets meer aan het pand gedaan. Ze hebben de zaak verbouwd en van top tot teen schoongemaakt. “Na de verbouwing begonnen we echt nieuwe klanten te krijgen”, zegt Wana. Maar de gyros zelf mocht ook niet onveranderd blijven. Ari wilde namelijk graag de gyros zelf maken en zijn eigen kruiden hiervoor gebruiken. “We he

bben toen de vraag voorgelegd aan onze klanten of ze wilden laten weten of ze het lekker vonden. Iedereen was super positief, dus dat recept hebben we nooit meer aangepast.”

Een begrip
Ook de zoons van Ari en Wana werken in de snackbar. Wasilis is de oudste en werkt vijf dagen in de week bij zijn ouders, maar ook de jongste, Stavros, helpt op zaterdag een paar uurtjes mee. Ari en Wana dringen het overnemen van de snackbar zeker niet op aan hun zoons, maar zouden het natuurlijk wel leuk vinden. Wasilis heeft hier ook wel oren naar. “Ja, toch! Ik zou het wel willen overnemen, waarom niet”, zegt hij enthousiast. Laten we het hopen, want de pita gyros van El Greco is niet meer weg te denken uit Utrecht. Zeker niet als je om vier uur ‘s nachts na het stappen weer buiten staat en wat lekkers wilt. El Greco is op vrijdag en zaterdag namelijk tot vijf uur ’s nachts geopend.

Nachtwerk
Toch maken ze eigenlijk nooit gekke dingen mee in de nacht. “Wij werken voor tachtig procent met vaste klanten en die weten gewoon: ‘je moet je gedragen’. De mensen respecteren ons. Het is tot nu toe echt gezellig en anders houd je het ook niet lang vol hoor.” En hoewel het in de nacht werken wel steeds zwaarder wordt nu ze een dagje ouder worden, zoals Wana dat zelf zegt, genieten ze er nog wel met volle teugen van. “Je neemt niet een bedrijf over waar je maar een jaar je best voor doet en je laat het ook niet over aan personeel en gaat zelf minder werken. Nee, je moet je gewoon elke dag weer voor honderd procent inzetten. En dat doen we nog steeds met alle liefde.”


Ganzenmarkt 28
www.el-greco.nl

Om te genieten van traditionele buitenlandse gerechten hoef je geen stap buiten onze stadsgrenzen te zetten. Utrecht is internationaal en barst van verschillende culturen. Dit zie je terug in het grote aanbod van buitenlandse restaurants en eettentjes. Tijd om deze onder de loep te nemen! In de rubriek ‘Over de grens’ laten we de gezichten en gerechten van deze zaken zien.

Redactie FM
social@frissemosterd.nl