Over de Grens bij Nazrul Zulfiqar van Taj Mahal

Om te genieten van traditionele buitenlandse gerechten hoef je geen stap buiten onze stadsgrenzen te zetten. Utrecht is internationaal en barst van verschillende culturen. Dit zie je terug in het grote aanbod van buitenlandse restaurants en eettentjes. Tijd om deze onder de loep te nemen! In Over de Grens laten we de gezichten en gerechten van deze zaken zien.

Tekst: Max de Valck
Beeld: Asmara Matulessy

Nazrul Zulfiqar is al ruim dertig jaar eigenaar van restaurant Taj Mahal in de Zadelstraat. Een van de oudste Indiase restaurants in Nederland met nog steeds hetzelfde concept, hetzelfde eten en dezelfde eigenaar. Aan de bar krijg ik direct een papadum voorgeschoteld met lekkere sausjes. Aan gasten zeker geen gebrek; het is nog geen zes uur ’s avonds en de zaak zit al stampvol. De Indiase sferen geven je een vakantiegevoel: grote Oosterse lampen aan het plafond, rustieke muziek op de achtergrond en een groot Boeddhabeeld dat me aanstaart.

Focus op Utrecht
Nazrul is geboren in Oost-Pakistan, wat sinds 1971 het huidige Bangladesh is. Qua eten bekend om haar diversi curry’s en tandoori. Op zijn negentiende vertrok Nazrul naar Nederland; hij zag geen toekomst is zijn moederland en besloot de vruchten te plukken van het bedrijfsleven hier. Sinds hij klein is, is Nederland al zijn favoriete land door de vestiging van grote bedrijven waar hij tegenop keek. Hij vertrok naar Amsterdam, waar hij vijf jaar heeft gewoond. Koken kon hij zelf nog niet en at vrijwel elke avond in een Indiaas restaurant in de hoofdstad. Omdat het aanbod van dit eten niet erg groot was, besloot hij daar zelf een stokje voor te steken en opende een restaurant in de Reguliersdwarsstraat. Restaurants in Rotterdam, Hilversum en Utrecht volgden. Toen hij zijn blik wierp op Utrecht was hij meteen verliefd op de stad en voelde zich hier thuis. Hij besloot zich te focussen op onze stad en verkocht zo’n vijf jaar geleden de andere vestigingen.

Indiaas is populair
In Utrecht waren weinig Indiase restaurants. “Dit komt vooral omdat mensen toen niet bekend waren met dit eten en associeerden het vaak met heel heet en pittig”, zegt Nazrul. Vandaar dat het in de begintijden van Taj Mahal nogal rustig was toen hij het in 1984 opende. “Nu is het populairder dan ooit. Mensen zijn opzoek naar gerechten met verse ingrediënten, biologische producten en een ouderwetse manier van koken zonder al die toegevoegde smaakstoffen. Utrecht is een perfecte stad voor Indiaas eten. Het barst hier van de studenten en ik merk dat zij houden van Oosterse culturen. En er zijn natuurlijk veel mensen uit het buitenland in de stad.”

Lievelingsgerecht 
Het favoriete gerecht van Nazrul is Chicken Jalfrezi. “Een medium hete curry die mijn moeder vroeger altijd voor mij maakte.” Het gerecht staat daarom ook op de kaart van Taj Mahal en wordt prachtig geserveerd in meerdere Oosterse schaaltjes met rijst en naanbrood. Een plaatje om te zien en haast zonde om op te eten. Wellicht opent Nazrul in de toekomst een derde vestiging in de stad, zodat liefhebbers van Indiaas eten niet in de rij hoeven te staan om de cultuur van Bangladesh te proeven.


Zadelstraat 26
www.tajmahal.nl

Redactie FM
social@frissemosterd.nl