Uit het keukenkastje van… Bas van Badhu

Redacteur Franny Pouderoyen gluurt graag in andermans keukenkastje. Het liefst in die van chef-koks, om deze creatieve en soms wat eigenaardige harde werkers beter te leren kennen. Klinkt hun passie voor goed en lekker eten ook door in eigen keuken of houdt het op bij een haute tosti? Ditmaal moet Bas Retèl eraan geloven. Naast chef-kok van Badhu, is Bas een echte rocker. Maar, hoe rock ’n roll is hij in de keuken?

Aangekomen in het pittoreske Oud-Zuilen, word ik enthousiast ontvangen door welgeteld vijf katten en hond. En door Bas zelf, te herkennen aan zijn statige, rossige baard. Samen met zijn vrouw Engel woont hij in een oud en charmant pand dat ook zijn ouderlijk huis is. Het is op steenworp afstand van de stad, maar het doet aan alsof je er even tussenuit bent in de Provence. In de keuken is een aantal oude elementen nog in tact, waaronder het kacheltje waarin Bas’ moeder vroeger stoofpeertjes maakte.

Ik spot in jouw keukenkastje een ruim assortiment aan Aziatische producten. Vertel.

“Klopt! Sojasaus, rijstvellen, vissaus… Wij eten thuis vaak Aziatisch. Lekker en redelijk snel te bereiden. Al moet ik eerlijk bekennen dat vooral mijn vrouw vaak kookt. Zij experimenteert veel in de keuken. Eigen kruidenmengsels en heerlijke curry’s. En als ik voor haar kook, doet Aziatisch gemarineerde zalm het erg goed.”

Je bent bovengemiddeld goed bevoorraad voor een chef-kok. Voor welk product strompel jij op een brakke zondagmorgen toch nog even naar de supermarkt?

“Voor gyros. Dat is wel echt mijn guilty pleasure. Meestal haal ik dat niet in de supermarkt, maar bij mijn favoriete tent in Maarssen. Goed en sappig vlees is het geheim van een goed broodje gyros, daar knapt een brakke man van op.”

Bas Badhu keukenkastje
bad badhu muziek

Bas, jij bent een rocker. Hoe verhoudt muziek zich tot het culinaire?

“Muziek is mijn tweede passie. Gelukkig deelt mijn collega Giel mijn muzieksmaak, dus kunnen we rocken in de keuken. Toen ik jonger was, ging het er wel wat meer rock ‘n roll aan toe. Vaak stappen na het werk, tot in de vroege uurtjes. En de volgende dag stonden we weer samen brak in de keuken te ploeteren. We sleurden elkaar er wel doorheen hoor, met kroketten en Red Bull. Tegenwoordig ben ik mijn wilde haren een beetje verloren en houd ik het keurig bij een sluitdrankje. Die rossige baard is eigenlijk compensatiegedrag.”

Op welke plaat ga jij los in de keuken?

“Alles van Iron Maiden, dan ga ik nog harder knallen. Somewhere in time is mijn favoriete album. Geen specifiek nummer, het hele album rockt de pan uit. Nickelback is voor mij echt een no go. Dan worden er pannen door de keuken gegooid.”

Bij Badhu verdiep je je met name in de Arabische keuken. Is dat altijd al een wens van je geweest?

“Ik vond de smaken van deze keuken altijd al heel interessant, maar dit is toevallig zo gegroeid. Ik heb in verschillende keukens gewerkt, meestal Frans georiënteerd. Later werkte ik in een mediterraans restaurant, dat vormde een beetje de overgang naar de Arabische keuken. Het werken met de verschillende kruiden maakt deze keuken voor mij aantrekkelijk en uniek. Komijn, kurkuma, veel koriander… En daar een goed gebalanceerde mix maken. Mijn inspiratie haal ik onder andere uit kookboeken. Mijn nieuwste aanwinst is Souq van Nadia Zerouali en Merlijn Tol, vol Arabische mezze. Daarnaast experimenteer ik veel. Zo maakte ik laatst een Arabische risotto met saffraan en gegrilde perzik.”

Wie is jouw culinaire held?

“Vroeger wilde ik de nieuwe Cas Spijkers worden. Ik keek altijd naar hem, destijds vrijwel de enige chef met een tv-programma. Koken was toen nog niet echt cool. Toch zou ik nooit mijn eigen programma willen hoor, daar ben ik veel te verlegen voor. Laat mij maar lekker achter de schermen in de keuken staan. Mijn moeder is ergens ook wel mijn culinaire heldin. Ook al kookte ze vroeger wat eenvoudiger, ik hielp graag. Zo ontstond eigenlijk in deze keuken mijn passie voor koken.”

Qua toekomstmuziek: wat is jouw droom als chef?

“Ik ben nu 37 en helemaal content. De vraag is natuurlijk wel, hoe lang ga je door. Het is een pittig vak. Wat ik in de toekomst eventueel tof zou vinden, is les geven aan jongeren met problemen of een bepaalde achterstand. Ik wil aan hen graag laten zien hoe mooi dit vak is door mijn kennis en kunde door te geven.”

kachel bas badhu
Redactie FM
social@frissemosterd.nl