rick de jonge madeleine

Madeline Bar | Bistro à la Parijs

Niet heel veel mensen in Utrecht kennen het, maar toch zit het er al twee jaar: Madeleine Bar | Bistro. Het is zo’n plekje dat steeds meer Utrechters in hun hart sluiten. Een adresje om aan vrienden door te vertellen, ook al wil je het misschien liever voor jezelf houden.

Tekst: Joris Roovers
Portret: Ruben May

Twee jaar geleden besloten Martijn Broekhuijse, Vincent van Vulpen en Pim van Moorsel een nieuwe zaak te starten: een frans georiënteerde bistro in de voormalige Reünie. Waarom Frans? Simpelweg omdat het hun favoriete keuken was. Waarom een bistro? Omdat het toegankelijk is en het bovendien nog aan ontbrak in de Utrechtse Horeca.

Place de la Madeleine

“Madeleine komt van Place de la Madeleine in Parijs” zegt Pim. “Een plek waar altijd wat gebeurt, zowel qua verkeer als in de winkels erom heen. Er zijn veel modehuizen, maar vooral veel eetwinkels en restaurantjes.” Die reuring wilde ze terug zien in de zaak. Een plek waar je hoog en laag kunt zitten, alleen een glas wijn kunt drinken of een hele avond uitgebreid gaat eten. Een laagdrempelig eetcafé op restaurant niveau met tegelijkertijd de gezelligheid en sfeer van een bruin cafe. Dat is Madeleine. Op je bord liggen Franse klassiekers, maar dan wat lichter en eigentijds. Denk aan slakken of zwartpootkip gevuld met hazelnoot. “De Franse keuken is van zichzelf nogal heftig dus daar spelen we op in. Er wordt veel gekookt met groenten, veel op gevoel, en alles in het seizoen. We bieden een eerlijke keuken zonder poespas.”

Stomende pannen en flessen wijn

Het gaat om sfeer, niet alleen om een goed bord. “L’Ami Jean in Parijs is een perfect voorbeeld van hoe een restaurant moet zijn” zegt chefkok Rik de Jonge . “Een kok die continu in stomende pannen staat te roeren, mensen die bijna bij elkaar op schoot zitten en waar de flessen wijn overal op tafel vliegen. En het gaat ook om een beetje eigenheid. Bij Chez Jacqueline hier in Utrecht loopt bijvoorbeeld de oma van de eigenaresse nog in de bediening. Ook zo’n restaurant dat eigenlijk nergens bij hoort. Dat is top!”

Rik: “Bij Chez Jacqueline hier in Utrecht loopt bijvoorbeeld de oma van de eigenaresse nog in de bediening. Ook zo’n restaurant dat eigenlijk nergens bij hoort. Dat is top!”

Noodlesoep

Het gaat goed met de horeca in Utrecht volgens Rik. Er komen steeds meer leuke zaakjes bij. Goede koffiebarretjes, mooie huiskamerrestaurantjes en ambitieuze ondernemers. Waar het aan ontbreekt? De diversiteit, andere soort keukens.”Ik kook zelf Frans, dus als ik vrij ben wil ik het liefste een ander soort keuken proeven. De Vietnamese keuken is bijvoorbeeld heel interessant. Het is een lichte keuken met makkelijk verteerbare gerechten. Licht wordt sowieso de nieuwe trend. En ik mis een goede Chinees. Soms heb ik gewoon zin in een lekkere bak noodlesoep.”

Madeleine Bar | Bistro
Wed 3a
www.madeleine-utrecht.nl

Redactie FM
social@frissemosterd.nl