Bar moustache utrecht

Bar Moustache van Frans Fagel in de Drieharingenstraat

Horeca is van alle tijden. Ook in Utrecht. Daarom  blikt stadshistoricus Kees Visser in Café Nostalgia terug op de horeca van vroeger. Wat waren de hotspots van weleer die we nu al lang niet meer kennen? In deze tweede aflevering gaan we terug naar Bar Moustache van Frans Fagel.

Tekst: Kees Visser

In de jaren ’70 van de vorige eeuw viel er, voor wie lekker wilde eten, nog niet zo veel te genieten in Utrecht. Gelukkig was er Frans Fagel, die in de Drieharingstraat zorgde voor een echte Franse sfeer in zijn Salle à manger Moustache.  In het ernaast gelegen Chez François opende hij in 1961 de allereerste bistro in Nederland en vrij snel begon hij met Moustache. Het hele gezin trof je er. De vrouw van Frans,  Jannie, zag er vanachter de bar op toe dat de wachtenden op tijd aan de beurt kwamen. Dochters Pascale en Jacqueline werkten  er regelmatig in de bediening.

Frans heette de gasten welkom en schuifelde langs de tafeltjes. Meestal met een mooi glas wijn en soms ook een bolknak in de hand. Als je geluk had liet hij je proeven of schonk hij een zelf bereidde likeur voor je in. Misschien genoot hij wel het meest van de ongecompliceerde ambience die hij zelf creëerde. Frans introduceerde in Utrecht zijn heerlijke knoflooksaus bij de malse biefstukken; zijn kip in het pannetje was voortreffelijk en voor zijn slakken kwamen gasten van heinde en ver en dat alles voor schappelijke prijzen.

Na de vlag van Fagel

Na 27 jaar Fagel in de Drieharingstraat sloot Moustache zijn deuren, tot spijt van de vele klanten, studenten, kunstenaars en levensgenieters. In 2005 overleed Frans op 68-jarige leeftijd. Hij liet een stoet van opvolgers achter die allemaal bij hem horeca-ervaring opdeden. Pascale en Jacqueline zetten de traditie van de Fagel dynastie in ’s Hertogenbosch en Zeist voort; zijn gasten in Utrecht missen hem echter nog steeds.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl