wijn bewaren wijnrek

Het wijnrekje van mijn oma

Mijn oma heeft een wijnrekje. In de logeerkamer van haar kleine flatje liggen een aantal flessen. Louter Duitse wijnen. Mijn oma is Duits en drinkt bijna alleen maar wijnen die van de Riesling druif zijn gemaakt. Liefst zoet, in Duitsland noemt men dat Lieblich. Wat vrij vertaald weer ‘liefelijk’ is. Zelfs in het Duits klinkt de terminologie heerlijk.

Tekst: Julian Cleton

Maar het wijnrekje in de logeerkamer is niet echt geschikt om wijn te bewaren. Nu zijn de liefelijke wijnen van mijn oma niet van dusdanige kwaliteit, maar heb je thuis wél flessen die je zo goed mogelijk wil bewaren en heb je een kelder ter beschikking dan is dit de voor de hand liggende keuze. Een klimaatkast is zelfs nog beter, maar vaak meteen weer een hele investering. Laat ik je dan vertellen waar je op moet letten.

Keurig klimaat voor de kurk

Het belangrijkste is de luchtvochtigheid van de kurk. De kurk mag niet te droog zijn om oxidatie te voorkomen en te vochtig is ook niet goed, hierdoor ontstaan schimmels die de wijn ‘muf’ maken. Als de wijn te warm word, zal deze uitzetten en soms zelfs de kurk licht uit de fles duwen. Ook dan ligt het gevaar van oxidative op de loer. Te koud zorgt weer voor een mindere houdbaarheid en het verlies van frisheid. Vooral bij witte wijnen is dit een gevaar.

Hoe gek het ook klinkt, als je wijn wilt bewaren zijn trillingen ook niet goed voor de smaak van de wijnen. De wijn die zich wil ontwikkelen heeft veel rust nodig. Maar ook een wat eenvoudigere fles zal het na een fietsrit over de kasseien van de Utrechtse binnenstad fijn vinden om een paar dagen te liggen. Zelfs licht is een invloed waar je rekening mee moet houden als je een wijn gaat bewaren. UV straling zal de smaak negatief beïnvloeden.

Wijnrek-tip

Het lijkt dus niet zo simpel om een flesje wijn te bewaren. Zelf geef ik altijd de tip om een groot wijnrek te kopen en daar een doek van lichte stof met een donkere kleur over heen te hangen. Natuurlijk in een kamer die niet onderhevig is aan veel temperatuur wisselingen. Zo creëer je op een simpele manier een redelijke conditie om je mooie wijnen te bewaren.

Mijn oma was er laatst weer eens. Ze dronk een heerlijke Riesling. Liefelijk.

Julian Cleton is eigenaar van Wijnbar VinVin en Most.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl