EET met je hart: ‘Mooie mensen moeten toch ook iets moois krijgen?’

Wij staan er niet altijd bij stil, maar veel van onze ouderen zijn eenzaam. Samen met de Utrechtse horeca zet stichting ‘EET met je hart’ zich in om deze eenzaamheid bij kwetsbare ouderen terug te dringen door waardevolle activiteiten te organiseren in onze Domstad. Frisse Mosterd schuift aan bij ouderen uit Utrecht-Oost en Hoograven, voor een lunch in restaurant MaS.

Tekst: Kylie Fletcher
Beeld: Babs van Geel

Eén voor één druppelen de ruim twintig ouderen bij restaurant Mas binnen. Het Rode kruis haalt en brengt, samen met buurtbewoners, de dames en heren thuis op en blijven er tijdens de lunch bij voor het geval er zich problemen voordoen. Sommige ouderen zijn vaker mee geweest en begroeten de vrijwilligers met veel enthousiasme. Anderen zijn er voor het eerst.

Weer meedoen
Oprichter Babs van Geel begon de stichting EET met je hart na een persoonlijk fotoproject. ‘Ik portretteerde een alleenstaande vrouw en toen kwam ik erachter hoe groot het probleem van eenzame ouderen eigenlijk is.’ In plaats van het te negeren, besloot ze er iets aan te doen en de stichting op te richten. Ondertussen hebben ze ruim 100 ouderen in het bestand en breidt de stichting zich uit naar de rest van het land. Babs legt uit: ‘Ouderen krijgen het gevoel weer ergens bij te horen. Ons ultieme doel is om zichtbaar te zijn in de horeca en het eenzaamheidsprobleem concreet en tastbaar te maken. Er is vanuit de gemeente steeds minder aandacht voor het welzijn van onze ouderen. Wij moeten dus zelf iets doen, en de mensen die aandacht verdienen zien te bereiken via de thuiszorg, artsen, buurtbewoners, vrienden en familie.’

Naast de verschillende vrijwilligers van EET met je hart zijn er ook verpleegkundigen mee, zoals Corry van Maanen. ‘Het is heel leuk om te zien, de ouderen leven helemaal op. Veel van hen durven zelf de stap niet te maken en vragen vrijwel meteen: wat kost dat? Pas als je uitlegt dat ze zelf een bijdrage mogen geven, zeggen ze toe. Sommige ouderen zien dagen geen mens. Als ze nog familie hebben zijn die altijd druk of ze wonen ver weg. Bezoek krijgen ze sporadisch in het weekend, maar doordeweeks zitten ze de hele tijd alleen. Daarom is dit zo’n fantastisch initiatief.’

Kent u ‘t nie horen, Zus?
Zus is met haar 98 jaar de oudste die vandaag mee is. Haar gehoor gaat steeds verder achteruit, maar verder is ze nog erg kwiek. EET met je hart heeft als extraatje een gitarist uitgenodigd om vandaag te spelen. ‘Ik hoor de gitaar helemaal niet. Kan die jongen geen microfoon krijgen?’, vraagt ze aan niemand in het bijzonder. Aangezien hij al versterkt speelt begint vrijwilliger André, die naast haar zit, te lachen. ‘Kent u ut nie horen Zus? Ah joh, hij had net een heel verhaal. Speelt een of ander oud klassiek stuk. Wij zijn allemaal muziekkenners, dus dat horen we gelijk’, zegt hij met een knipoog. Zus eet ondertussen rustig verder. Met kleine hapjes, maar zichtbaar genietend van het eten. Opeens zegt ze zacht: ‘Mooie mensen moeten toch ook iets moois krijgen?’


 

Wil jij je ook inzetten voor ouderen? Kijk dan op www.eetmetjehart.nl

Redactie FM
social@frissemosterd.nl