PORTRET: ‘Afwassen is net vrouwenvoetbal.’

In Frisse mosterd gaan we op zoek naar het gezicht achter de schone vaat. In deze eerste editie spreken we geboren en getogen Utrechter Rob Kooy. Naast het beheren van de website vrouwenvoetbalnieuws.nl wast hij al ruim 20 jaar met veel plezier af. Hij vertelt ons over zijn passie voor vrouwenvoetbal en afwassen op ‘t Wed: ’Dit is mijn werk en mijn thuis, daar ben ik trots op.’

tekst: Eline Nunen-Jansen | Fotografie: Michael Galiart

Hoe en wanneer ben je het afwasvak ingerold?
‘Het begon allemaal bij café Bartje, waar ik in de bediening werkte. Op een dag werd ik gevraagd om in te vallen bij de buren van Opoes Eethuis. Inmiddels sta ik al 20 jaar in de spoelkeuken, waarvan 12 jaar bij de Reünie en Madeleine. Twee dagen in de week, mét plezier.’

Wat is je favoriete deel van de afwasdienst?
‘Afwassen is echt knallen. Het tempo ligt hoog en het geeft een kick als mijn dienst er op zit en alles weer netjes en opgeruimd is. Dan heb ik echt een voldaan gevoel.’

Wat heb jij met vrouwenvoetbal?
‘Na mijn opleiding Journalistiek ben ik in mijn vrije tijd gaan schrijven over mijn passie: vrouwenvoetbal. 24/7 Volg ik alle wedstrijden, schrijf ik voor mijn eigen website en beantwoord ik mails. De hele keuken hier praat er inmiddels over.’

Wat is het mooiste moment uit je carrière?
‘Het mooiste vind ik dat je als afwasser echt onderdeel uitmaakt van het keukenteam. Ik zorg voor een goede sfeer en voor rust op hectische momenten. We lachen samen en nemen elkaars uitdrukkingen over. De keuken is een wereld op zich. Mijn wereld.’

Wat is je gouden tip voor jonge afwassers?
‘Onderschat het niet: afwassen is een vak! Als restaurant begin je niks zonder schone borden en bestek. Neem je het vak serieus? Dan loopt het als een geoliede machine. Afwassen is net als vrouwenvoetbal een ondergeschoven kindje, maar dat wil niet zeggen dat er niet op hoog niveau en hard gewerkt wordt.’


Ken jij een afwastopper die een mooi portret verdiend? Stuur dan een mail naar info@frissemosterd.nl

Redactie FM
social@frissemosterd.nl