column frisse mosterd passie

COLUMN: Pas·sie (de; v)

1 het lijden van Jezus

2 (meervoud: passies) drift,
hartstocht; hartstochtelijke liefhebberij

Ik moest bij de betekenis in het woordenboek meteen aan twee documentaires denken: Sergio Hermans ‘Fucking Perfect’ en Adrian Ferran’s ‘Ell Bulli Cooking in Progress.’ Beiden toevallig in een tijdsbestek van vier weken op een zondagavond uitgezonden op de Nederlandse televisie. Het lijden van Sergio Hermans. Het gemijmer in de auto, 7 dagen per week, 16, 17, 18 uur per dag. En dat 25 jaar lang. En de drift in de keuken als hij tegen zijn personeel spreekt als er iets mis gaat: “En wie mag de mail beantwoorden als het niet goed is? Ik hè.“

En dan het lijden van Adrian Ferran. Het stilzwijgend proeven van alle gangen die door Orio, een van de chefs van El Bulli voor zijn neus worden gezet. Hij zwijgt enkel als hij driftig aantekeningen maakt. Opvallend was dat zowel Sergio als Adrian, de een met woorden, de ander met blikken, hun “hartstocht“ en “liefhebberij“ met zowel de makers als kijkers van deze documentaires wilden delen. Iedereen kreeg letterlijk een kijkje in hun keuken. Laten we wel wezen, dit zijn de Messi’s en Cruijfs van de culinaire wereld. Deze topchefs hebben passie voor wat ze jarenlang deden, en nog steeds doen. Beiden zijn inmiddels gestopt met hun restaurant, maar hebben onlangs met dezelfde “hartstochtelijke liefde“ nieuwe horeca concepten geopend. Met hopelijk misschien een beetje minder van dat ‘lijden’.

En dat, dames en heren, moeten we vooral niet vergeten. Nieuwe concepten, zowel zeer
getalenteerde witte als zwarte brigades, de vele eetfestijnen die in Utrecht georganiseerd worden. Iedereen kan ook bij ons in die keuken kijken. Eten en drinken is HOT, gelukkig. Dat biedt kansen voor iedereen om diezelfde “passie” of  “hartstocht”, hartstochtelijk lief te hebben. Maar vergeet vooral niet het “lijden van…“ dat al die restaurateurs, koks en bedienende mensen  al voor u hebben gedaan. Want Utrecht kan met met recht een stad vol passie worden genoemd.

Sidney Rubens is eigenaar van restaurant Brass,  Strand Oog in Al en initiatiefnemer van Uitgekookt. Hij beschrijft de wereld van eten en drinken naar aanleiding van een woord uit de Dikke van Dale.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl