cafe averechts utrecht

Café Averechts: ‘Drinken voor een goed doel.’

Vrijwilligerswerk gebeurt op allerlei manieren. Maar de volledige fooi en winst van de kroeg aan een goed doel geven? Dat zie je niet vaak. We zaten aan de bar bij vrijwilligerscafé Averechts in de Vogelenbuurt.

Tekst: Layla Hesseling
Beeld: Robert Oosterbroek

Op een rustige maandagavond hangt er een gemoedelijke sfeer in het café. De muziekcommissie vergadert aan een tafel voor het podium, een groepje jongens drinkt speciaalbier en een paar oude mannen gooien pijltjes naar het dartbord. Een vaste gast, etend van zijn van huis meegebrachte quiche, houdt een betoog over het café: “Ik kom hier al jaren. Alles mag, de sfeer is altijd goed en er komt prettig volk. Trouwens, wil je ook deze lekkere thee?”, vraagt hij terwijl hij ons zijn thee laat ruiken.

Arjen, één van de vrijwilligers, werkt al ruim tien jaar bij Averechts en legt het concept uit: “Wij doneren al onze fooi iedere twee maanden aan een goed doel. Daarnaast verdubbelen we dat bedrag met onze winst. Iedereen werkt vrijwillig, dus van de omzet betalen we alleen elektriciteit, de inkopen voor het café en soms activiteiten.”

Familie-gevoel

Het huidige doel is het sponsoren van boeken over mythes over Albino’s in Uganda. Arjen zegt: “De doelen die wij steunen zijn kleinschalig en variëren van het bouwen van waterputten in Ghana tot het verzorgen van ezels in nood. Het zijn hele specifieke doelen, want we willen exact weten waar iedere euro aan besteed wordt.”

Averechts organiseert veel activiteiten voor meer omzet en fooi. Van een open podium op dinsdag tot het maandelijkse ADHD-café. Studente Corine is de ‘tapper’ van de avond. Ze zegt: “Ik zou hier niet meer weg willen. Met de vrijwilligers en vaste gasten zijn we een grote familie.”


Café Averechts
Lijsterstraat 49, Utrecht
www.averechts.nl

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl