dikke van dale

COLUMN: Be·die·nen

1 door te dienen, helpen, gerieven: iem. op zijn wenken bedienen.

In elk restaurant is er een witte en een zwarte brigade. Vroeger was er altijd een duidelijke scheiding, maar (gelukkig) vervaagt deze steeds meer. Want ja, als restaurant wil je graag je gasten naar zijn of haar zin maken en daar heb je ze alletwee voor nodig. De witte brigade ‘bedient’ de zwarte brigade op zijn of haar wenken zodat deze op haar beurt de gasten kan ‘bedienen’.

Het is sinds oudsher een spel tussen wit en zwart. Hierbij is de witte brigade vaak nog steeds in het wit gekleed, daarentegen is de zwarte brigade allang niet meer in het zwart gekleed maar dragen ze soms alle kleuren van de regenboog. Daar heb ik persoonlijk geen mening over, als ze maar op een correcte manier de gast niet alleen ‘bedienen’ maar ook wil helpen. Om bijvoorbeeld een juiste wijn-spijs keuze te maken. Of om ze iets meer te vertellen over een product of gerecht. Zodat ze de gasten niet alleen een bord serveren, maar het vooral ook naar hun zin maken. Het gerieven, zoals de Dikke van Dale het mooi zegt.

Witte en zwarte brigade

Gelukkig, en dat wordt meestal erg gewaardeerd, neemt ‘wit’ het bedienen ook wel eens over van ‘zwart’ door bijvoorbeeld aan tafel een gerecht toe te lichten. Een kijkje in de keuken, maar dan aan tafel. Andersom gebeurt het eigenlijk te weinig tegenwoordig. Waar zie je nog dat een kelner of serveerster aan tafel bijvoorbeeld kersen flambeert of een steak tartare bereidt? Maar dat terzijde.

Het spel tussen de witte en de zwarte brigade maakt dat wij als restaurateur u graag op uw wenken willen bedienen,u graag met raad en daad willen bijstaan. En of we nu in het wit, of zwart zijn, bedenk dat wij er alles aan willen doen om u een leuke avond te bezorgen.

Sidney Rubens is eigenaar van restaurant Brass, Strand Oog in Al en initiatiefnemer van Uitgekookt. Hij beschrijft hij de wereld van eten en drinken naar aanleiding van een woord uit de Dikke van Dale.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl