COLUMN: ‘Met hoge hakken in de modder.’

Cider is bijzonder. Niet alleen als drankje maar ook alles daar omheen. In 2012 ben ik voor het eerst op strooptocht gegaan naar ciders. Ik kwam rechtstreeks uit het bedrijfsleven: mantelpakje, hoge hakken en met een strakke planning. Er is sindsdien veel veranderd. Hier drie lessen voor beginners.

1. Geen hakken, maar Wellies
De ciderfarms zijn echt zoals je ze verwacht: op de meest bijzondere en schitterende locaties omringt door nog mooiere boomgaarden. Grote schuren waar het proces van appel tot cider plaatsvindt. En ja, daar zijn hakken niet handig. Zeker niet als het heeft geregend. Dat hoef je maar één keer mee te maken.

2. Vergeet je agenda
In het begin probeerde ik vier tot vijf bezoeken aan nieuwe producenten per dag te plannen. Foutje. We delen dezelfde passie, dus vergeet je planning dan maar. De ciderbrouwers zijn zo enthousiast dat ze je alles laten zien, meenemen in het proces en bijzondere ciders laten proeven. En daarna komt de derde helft: verder praten tijdens de lunch in een pub.

3. Begin je dag met een (Engels) ontbijt!
Moet ik dit nog uitleggen? Een goed Engels ontbijt is de perfecte basis voor een cider- strooptocht. Het is namelijk niet zoals bij wijn dat je ruikt, proeft en uitspuugt. Je drinkt het. Niets nippen van je drankje. Je krijgt er gewoon een stuk of vijf. Vaak ook meer. Mind you, ik begin de eerste proeverij vaak al om tien uur ’s ochtends… Dan is een ei met spek geen over- bodige luxe.

Margot Sanderse is eigenaar van het Ciderhuis in Utrecht. Voor Frisse Mosterd beschrijft ze haar avonturen in de wonderlijke (mannen)wereld van ciders. www.hetciderhuis.nl

Redactie FM
social@frissemosterd.nl