Coming Soon: Spekuk

In het kleinste restaurantje van de Drieharingstraat staat een verandering op het menu. Jitske Jongedijk, eigenaresse van De Garde, gooit het roer om en tovert vanaf december in haar vernieuwde restaurant Spekuk de meest smaakvolle Indonesische gerechten op tafel: ‘Ik heb zin om iets te doen dat nog dichter bij mijn hart ligt!’ Bij Frisse Mosterd proeven we alvast voor.

tekst: Kiki Mossink

Jitske is geen onbekende in het vak, op zestienjarige leeftijd maakte ze kennis met de horeca, bij hotelketen Van der Valk in Vianen. Na te hebben gewerkt in verschillende restaurants en bistro’s besloot ze naar Londen te gaan: ‘Ik wilde wel eens zien hoe het er daar in de horeca aan toe ging. Uiteindelijk heb ik daar drie jaar gewerkt. Na mijn terugkeer ben ik souschef bij Kasteel Kerckebosch geweest en chef-kok bij Huize Molenaar. Toen ik werd getipt over De Garde was ik chef-kok bij Indonesich Restaurant Blauw, hier in Utrecht.

Lekker eten en gezelligheid
‘In eerste instantie was ik nooit van plan om iets voor mezelf te beginnen, maar zie waar ik nu ben!’ Vier jaar lang kon je in restaurant de Garde genieten van een uitgebreid diner met bijpassende wijnen,maar daar komt verandering in. Gezien het aanbod qua Aziatische en Indonesische horeca in de binnenstad, besloot Jistke om haar concept te veranderen. ‘De Indonesische kookkunst zit in mijn roots, dus de keuze was snel gemaakt. Die fijne avond uit bij ons verdwijnt trouwens zeker niet. maar met de Aziatische keuken kun je binnenkort ook even snel een bord met rijst, saté en groenten komen eten. Waar je ook voor komt, de deur staat open voor iedereen en er is voldoende lekker eten, dat is kenmerkend voor de Indonesische cultuur!

Eilandhoppen
Soto vooraf, dan een bord dampende nasi rames met rendang (stoofvlees) en atjar en misschien nog dessert toe… Op de menukaart staat voor ieder wat wils. ‘Maar de gerechten op de menukaart staan niet vast, we gaan afwisselen qua ingrediënten. Zo kun je hier makkelijk vaker komen eten! Daarnaast ga ik wisselen met smaken door te ‘eilandhoppen’. De ene maand kook ik met ingrediënten uit de Balinese keuken en de andere maand verlaten de geuren van Maluku de pannen. Bij Spekuk kun je straks gewoon goed Indonesisch eten in een knusse sfeer. Vanzelfsprekend kan ik nog niet alles verklappen…,’ vertelt Jitske lachend, ‘…kom gewoon langs in december!’


Spekuk
Drieharingstraat 10-12
030- 2381870
www.spekuk.nl

Redactie FM
social@frissemosterd.nl