willem slok utrecht

Willem Slok: ‘Vanouds eigentijds.’

De ene na de andere nieuwe, mooie zaak opent in de stad. Vaak met een hoog Instagram-gehalte en een kaart vol hippe gerechten. Maar niet iedere kroeg in onze stad ademt dat credo. Utrecht heeft een groot aantal kroegen die sinds de opening amper veranderd zijn. Donkerbruine kroegen voor een winterse avond, zoals Willem Slok op de Korte Koestraat.

tekst: Kylie Fletcher
Beeld: Willem Slok

Sinds 1963 zit Willem Slok al op de Korte Koestraat. Naamgever Willem was eigenaar van de zaak, en ja, hij heette echt Slok. Na zijn overlijden heeft hij de kroeg nooit echt verlaten: zijn portret hangt nog altijd prominent aan de muur. Maar hoe kan een kroeg al ruim vijftig jaar bestaan zonder grote verandering? Barvrouw Katja Richters legt uit: ’Doordat je niet meegaat met een trend ben je veel langer houdbaar. Nieuwe zaken spelen in op hypes. Zowel in aanbod, als in interieur. Maar trends komen en gaan, terwijl de bruine kroeg blijft.’

Geen tunnelvisie

‘In de tijd van Slok was de horecawereld een stuk harder, tegenwoordig is het allemaal een stuk gemoedelijker’, legt Katja uit. ‘We zijn een speciaalbiercafé voor jong en oud en iedereen zit door elkaar. Dat maakt ons bijzonder. Wij houden nog wel even vast aan het “bruine concept”, maar wij hebben geen tunnelvisie. We staan zeker open voor nieuwe dingen. Wat je ook doet, je moet altijd blijven luisteren naar je publiek.’

Persoonlijke omgang

‘Je komt in Willem Slok voor een bepaalde sfeer. Je kunt hier in je eentje komen, voor een goed gesprek of met een groep. Ondanks een sterk “ons kent ons” gevoel is iedereen welkom. Het personeel is vrijwel altijd alleen aan het werk. En dit maakt de omgang met gasten heel persoonlijk. Er loopt hier van alles binnen en dat houden we graag zo. Bij ons ontvlucht je de hypes en drukte van de stad. Neem een kruk en laat de tijd voorbij glijden in een ouderwetse bruine kroeg’, aldus Katja.

Willem Slok
Korte Koestraat 2
030 302 02 61
www.willemslok.com

Redactie FM
social@frissemosterd.nl