Restaurant Zocher: klassiek Franse keuken

Joost Esser heeft in de afgelopen vijfentwintig jaar al een groot deel van de Utrechtse horeca van binnen gezien. Na zijn koksopleiding werkte hij achter de bar: “Ik wilde eigenlijk niks meer met de keuken te maken hebben, totdat ik bij De Reünie op het Wed voor Jos Broshuis ging werken. Ik zou één avond meehelpen in de keuken omdat we geen personeel hadden…” Nu staat hij alweer bijna zes jaar te koken in zijn eigen restaurant Zocher.

Tekst: Kiki Mossink
Beeld: Daphne Verbeek

Na De Reünie stond hij in de keuken van Noort, was hij chef-kok bij Parkcafé Buiten en bij Copa Bodega. Nu staat hij met veel trots te koken in zijn eigen restaurant Zocher, aan het mooie Zocherpark. “Vroeger kwam ik veel in het café hiernaast (de Potdeksel), dus ik ben bekend met de buurt. Toen ik hier met Zocher begon was er nog bijna geen horeca te vinden in de omgeving van de Biltstraat en Stadsschouwburg.”

Klassieke gerechten

Het plan was om van Zocher een eetcafé te maken waar mensen komen eten én borrelen. Al snel was het eten van groter belang dan de borrel en werd het eetcafé meer een brasserie. De prijzen liggen hoger dan in een gemiddeld eetcafé en ze serveren veel klassieke gerechten uit de Franse, bourgondische keuken.

“Ik vond het belangrijk om een signature dish op de kaart te zetten: poussin. Een jonge, Franse, 100% biologische boerderijkip, ook wel voorjaarskip genoemd. Ik kocht speciaal een rotisserie om de kippen te grillen. Ik was toen een van de eerste restaurants in Utrecht die kip van het spit serveerde. Nu serveer ik de poussins op vier verschillende manieren. De bereiding gebeurt à la minute, dus de gast moet bereid zijn daar ongeveer een halfuur op te wachten. Niet vergeten: de klassieke slakken en kikkerbilletjes staan ook op het menu!”

Gin-tonic, likeur of cognac bij de koffie

Kortgeleden is er verbouwd bij Zocher. De bar is ingekort en de keuken en vaatwasser staan achterin de zaak. “Voor de verbouwing konden we zesendertig gasten plaatsen, nu dertig. Er is voldoende ruimte om rustig en langer te blijven zitten en we merken dat gasten dat prettig vinden.”

“Ze nemen bijvoorbeeld sneller een digestief bij of na de koffie. Sinds het rookverbod hebben we dat een beetje gemist, maar het komt weer terug!, vertelt Joost. “Zelf heb ik de gin-tonic herontdekt op een vakantie in Spanje en daardoor serveren we nu vijftien soorten gin in combinatie met verschillende tonics en garnituren. De kwaliteit hoog houden is erg belangrijk. Bij ons kun je gewoon goed eten met mooie wijn erbij en is het vooral heel gezellig.”

Zocher
Lucasbolwerk 21
www.zocher.nl

Redactie FM
social@frissemosterd.nl