dikke van dale

COLUMN: Me·nu·kaart

 1 Kaart waar het menu opgeschreven is.

Dit woord doet mij altijd denken aan een van de bekendste Utrechtse restaurateurs Frans Fagel en één van zijn gevleugelde uitspraken: ‘Zit ik bij de chinees, vraagt de serveerster “wilt u Me nu?”, waarop steenvast het antwoord was: “Mag ik eerst even eten?”

Het menu verschijnt in vele vormen en gedaantes. Soms nog in groot formaat in zwaar leer gebonden, soms in klein formaat op hout geschreven, op placemats gedrukt, op leiborden geschreven en ik heb zelf weleens mee gemaakt dat iemand met een compleet sandwichbord naar tafel kwam met daarop het gehele menu uitgeschreven. Maar het menu is net zo veelzijdig in haar vorm als de soortige beschrijvingen erop. Van Frans zangerige taal zoals ‘Les Entree – Tartare de Saumone Fumee’, aziatisch lollig zoals ‘Tevreden Boeddhabuikjes’ (gebakken Chinese deegpakketjes met een vegetarische vulling) tot de welbekende vier seizoenen pizza van Vivaldi.

Foto in de menukaart

Ook zie je tegenwoordig menu’s waar de gerechten uitgeschreven staan waar nog net niet het recept bij vermeld staat, maar de meest opvallende menukaarten blijven toch die voorzien van een foto. Iedereen kent de Mixed grill souflaki, souzouki, giros en tsatziki met daarnaast een foto van hompen vlees. En hoewel Instagram wordt volgezet met kiekjes van gerechten is de foto nog niet echt doorgedrongen in de hogere gastronomie. Tenzij je op Facebook ‘Chefs talks’ volgt dan zie je soms de meest waan- zinnige foto’s van gerechten waar je je soms van afvraagt wat is het eigenlijk. Een beeld zegt in dat geval niet meer dan duizend woorden.

Kortom, de menukaart. Hij word door de restaurateur zorgvuldig samengesteld en verschijnt misschien in vele gedaantes maar wel met één doel: u de gelegenheid te bieden zelf een keuze te maken. Maar als u door de bomen het bos niet kan zien, laat het dan vooral aan ons over, zodat we u kunnen verrassen.

Sidney Rubens is o.a. eigenaar van restaurant Brass en Strand Oog in Al en beschrijft de wereld van de gastronomie op basis van een woord uit de Dikke van Dale.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl