heck's lunchroom

Café Nostalgia: Heck’s Lunchroom

Horeca is van alle tijden. Ook in Utrecht. Daarom blikt stadshistoricus Kees Visser in Café Nostalgia terug op de horeca van vroeger. Wat waren de hotspots van weleer die we nu al lang niet meer kennen? In deze aflevering gaan we terug naar Heck’s op de hoek van de Oudegracht waar nu de Intersport zit.

Tekst: Kees Visser
Beeld: Arjan den Boer

Ach ja, wie al een tijdje meeloopt in Utrecht herinnert het zich misschien nog. Vooral wanneer zij of hij op de hoek van de Oudegracht en Potterstraat dat mooie pand ziet met die betegelde toren. In de jaren dertig was het uiterst modern en na al die tijd is het nog steeds een sieraad voor de omgeving. Dat grote pand was ooit gebouwd voor Heck’s cafetaria, nu koop je er voetbalshirtjes.

Horecaverleden

Al in de jaren twintig van die vorige eeuw begon het met Ruteck’s cafetaria aan de Leidseweg. Daar kwam later Hoog Catharijne; maar toen was er al een Heck aan de Potterstraat gekomen. Ruteck’s en Heck, beetje broer en zus (of anders- om), voortgekomen uit de Rutten’s Bierbrouwerij ‘De Zwarte Ruiter uit Limburg en de slijterijketen A.J. Heck en co. Het begon eigenlijk als een gewoon restaurant maar al snel werden Amerikaanse voorbeelden gevolgd. In de grote openings-advertentie in het Utrechts Nieuwsblad van 7 juli 1930 wordt het Utrechtse publiek dan ook opgeroepen om in drommen te komen want:

“De Utrechters hebben zich menigmaal beklaagd dat zij zoo weinig gelegenheid hadden tot aangenaam ontspannen en verpoozing en daarvoor steeds naar buiten moesten trekken of naar een der andere groote steden. Dat is nu voorbij want MORGEN OM 2 UUR OPENT HECK’s lunchroom – Utrecht en daarmee is tevens de keten gesloten. Utrecht toch was nog de ontbrekende schakel in de rij der steden waar een Heck’s lunchroom is gevestigd. Ook in dat opzicht treedt Utrecht nu vooraan in den kring der steden; het heeft thans de grootste en prachtigste Heck’s lunchroom waar het aangenaam is verpoozen bij goede consumpties en perfecte bediening voor matige prijzen. Met Heck’s komt er een geheel nieuw element in het stadsleven van Utrecht dat daardoor een inrichting rijker is geworden tot levendig vertier in het centrum van de oude bisschopsstad.”

Het was vele jaren een succes, een uitgaansgelegenheid met regelmatig een statige portier voor de deur in een speciaal pak met een hoge hoed op. Een grote lunchroom was het met verschillende niveaus. Rond tafeltjes speelde op een verhoogd balkon vaak een orkest. Het vakblad Horeca schreef er met enig dedain over: ‘Toegegeven moet worden, dat de lunchroom erin is geslaagd de kleine luiden ertoe te bewegen overdag en ‘s avonds de goedkope eet- en drinkgelegenheden te bezoeken […], zelfs de gewone huisvrouwen met kinderen konden komen, iets dat tot dat moment in andere vestigingen eerlijk gezegd nooit was voorgekomen.’

Helaas sloot Heck’s op 31 januari 1965 zijn deuren. Het pand bleef, maar de horeca werd opgevolgd door mode en sport.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl