Talud 9: ‘Koffie & wijnbar in één.’


In een klein pand, met een oppervlakte van maar 35 vierkante meter, zit een sfeervolle bar. Is het een koffiebar, waar ze ook wijn schenken? Of een wijnbar, waar ze ook koffie schenken? Het mooie is dat je niet hoeft te kiezen, want het kan allebei én de hele dag door. De koffie is afgelopen jaar uitgeroepen tot beste koffie van Utrecht (vierde van Nederland), dus genoeg reden om langs te gaan!

tekst: Kiki Mossink | Fotografie: Kylie Fletcher

Eigenaar Wouter Verwer (31) vertelt: ‘Koffie en wijn lijken in principe heel erg op elkaar. Voor koffie bestaan er verschillende bonen en wijn wordt gemaakt van allerlei soorten druiven. Onze focus ligt op de diversiteit en kwaliteit van beide producten en dat leek mij de perfecte combinatie voor in een bar. Je bent welkom van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Bij de koffie en borrel serveren we uitgebreid ontbijt, lunch, zoetigheden (van Zoet van Lies) en meerdere borrelplankjes.’

Horecadroom
‘Dit is de horecazaak waar ik al sinds mijn veertiende van droom. Met een notitieblokje op zak bezocht ik vele horecazaken om inspiratie op te doen, en heb ik ook in verschillende horeca gewerkt. Drie jaar geleden werd mijn wens werkelijkheid, toen dit historierijke pandje op mijn pad kwam. Heel vroeger (in 1500) was dit het tuinhuisje van de enige Nederlandse paus ooit: Bisschop Adrianus. Het pandje was oud en alle oude elementen waren weg- gespijkerd. Na een grondige verbouwing hebben we onderdelen hergebruikt zodat het pand zijn waarde en historie terugkreeg. Niet tevergeefs, want kort geleden ontvingen we een prijs voor Mooiste Koffievenue.’

Geen menukaart
‘We schenken zo’n vijftig wijnen per glas en hebben nog een diversiteit aan wijnen in onze wijnkelder. Als gast kun je bij ons je voorkeur voor een druif of smaak aangeven, of we gaan op zoek naar iets lekkers. We noemen nooit een lijstje aan wijnen op of maken gebruik van een wijnkaart, maar we proberen er samen met de gast achter te komen wat bij hun past. Zo hebben we leuk persoonlijk contact met de gasten en leren zij weer nieuwe producten of smaken kennen.’

Utrecht mist goeie cafés
‘Utrecht is een hele fijne stad, maar toch mis ik goeie cafés zonder een conceptgedachte. Plekken waar mensen elkaar ontmoeten, of ze elkaar nu kennen of niet. Ik probeer die gezellige sfeer in Talud 9 wel een beetje te creëren. Het is een kleine, knusse zaak, dus je kunt al gauw iets met elkaar delen. Of dat nou een borrelplank met wijn is of gewoon een goed gesprek.’


Talud 9
Donkere Gaard 9
info@talud9.nl
www.talud9.nl

Redactie FM
social@frissemosterd.nl