COLUMN: Wijn is rood en komt uit Frankrijk

Wijn of koffie drinken doe je niet langer thuis of in de kroeg, maar vooral in kleine zaakjes waar vintage meubelen staan en kledingrekken vol tweedehandskleding wordt verkocht. Intussen vraag je je af of je nu in een kledingwinkel of horecagelegenheid zit.

Dit soort concepten schieten nog steeds als paddenstoelen uit de grond, het is een kwestie van vraag en aanbod zul je denken, maar toch hoop ik dat deze trend slechts van korte duur is en de kennis van een product niet wordt ondergesneeuwd door de hipheid van een concept.

Hip en hot

Denk aan een kroeg die normaal hun zoete witte wijn verkocht als droog, maar zich opeens bedenkt dat je jezelf wijnbar kunt noemen als je vier soorten op de kaart zet.

Speciale koffie is hot, en wijn drinken wordt ook gewaardeerd door mensen zonder rode broek en rond brilletje. Maar wijn is meer dan alleen hip willen zijn. Het is vooral een beleving; zowel bij het rondneuzen op de wijnkaart in een restaurant als bij het kopen van een fles in een mooie winkel.

De échte wijn

Het was lang vanzelfsprekend dat wijn uit Frankrijk moest komen, want daar kwam de “echte” godendrank vandaan. Gelukkig zet de trend zich voort dat wijn niet Frans hoeft te zijn en alleen voor “kenners” is.

Utrecht is en blijft een studentenstad, maar ontdekken steeds meer mensen dat er meer is dan zoete witte wijn en dat betaalbare wijn niet per sé uit de supermarkt hoeft te komen. Proost!


Sjors te Brake is eigenaar van wijnhandel Petit Clos. Hij beschrijft zijn ervaringen in de wonderlijke wereld van wijn.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl