Florent: ‘Bistro met bravoure’

Midden in de binnenstad, maar toch ook niet. Achter de Mariaplaats, aan het Visscherplein, zit sinds anderhalf jaar bistro Florent. Het is de opvolger van het formele, haast chique restaurant Luce, dat er tien jaar met succes heeft gezeten. Florent wordt zo nu en dan nog geassocieerd met Luce en moet daardoor voldoen aan bepaalde verwachtingen. Dit doen ze op hun eigen manier: ze blijven dicht bij zichzelf.

Tekst: Layla Hesseling
Beeld: Daphne Verbeek

Stoer zonder poespas

Eigenaar Lambèr van Dam, voormalig co-eigenaar van C’est Ça, legt uit wat Florent onderscheidend maakt. “Ik heb een restaurant gecreëerd op middelhoog niveau, waar iedereen zich op zijn gemak voelt. Een bistro met bravoure, zeggen we zelf altijd. Dus de zaak ziet er strak uit, maar het voelt los en toegankelijk. Het personeel heeft veel kennis over eten, wijn- en smaakcombinaties, maar overspoelt je niet met informatie. Het eten is van hoge kwaliteit, maar tegelijkertijd stoer en zonder poespas. We proberen een goede nuance te zoeken tussen kwaliteit en makkelijk instapbaar.” Assistent-bedrijfsleidster Michelle Smit vult hem aan: “We hebben een relatief klein team. Daardoor zijn we goed op elkaar ingespeeld en kunnen we constante kwaliteit leveren.”

Verschillende sferen

Het restaurant biedt verschillende sferen; hoge tafels voor borrels en lage tafels voor een informeel diner of juist een zakelijke bespreking. Daarnaast kent het interieur van Florent echte eyecatchers. Er is een grote spiegelwand die over de lengte van de zaak een hele muur bedekt. De witte vegen verf en zwart-witte stickers op de spiegel zorgen voor een wild effect. “Het leuke is dat gasten hier een boodschap op kunnen achterlaten”, zegt Michelle.

Creuset op tafel

Lambèr vertelt verder over het ontstaan van het interieur: “Vier ontwerpers hebben ieder een onderdeel van het interieur ontworpen en ingericht, onder leiding van Thomas Haukes van Springers Interiors. Dat heeft samen voor dit geheel gezorgd. De spiegelwand is een van die onderdelen. Ook vind je in het restaurant een opvallende rij van rode pannetjes, de typisch Franse ‘creuset’. Michelle: “Een aantal hoofdgerechten worden hierin geserveerd. Deze pannetjes zorgen voor een informeel gevoel aan tafel. Je kan zelf opscheppen en ook hier is niet veel poespas aan toegevoegd.”

What you see is what you get dus bij Florent. Dat geldt ook voor de menukaart. Lambèr: “We hebben geen uitgebreide menukaart. Een paar gerechten per gang en daarnaast het Chef’s specials menu van drie- of vier-gangen, met de focus op groenten. Veel verschillende soorten groenten, in combinatie met goede wijnen vind ik erg belangrijk voor een menukaart.”

Kortom: een restaurant waar je niet snel langs loopt, maar waar je echt bewust naar toe gaat en voor terug komt.

Florent vacature
Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl