Syr: ‘Eten zorgt voor verbinding’

Met restaurant Syr zet ondernemer Gijs Werschkull zich op een heel eigen wijze in voor de vluchtelingenproblematiek. Syr is een project dat staat voor verbinding en kansen bieden, samengebracht in een uniek foodconcept. 

Tekst: Tim Marringa

Bij Syr staat een mix van Syrische vluchtelingen en Nederlanders het restaurant te runnen. Gijs: “De Syriërs kunnen zo hun eigen draai vinden in de Nederlandse maatschappij. Tegelijkertijd is het een kans voor de Utrechters om kennis te maken met de Syrische cultuur en mensen.”

Verbinden

De menukaart bestaat uit gerechten uit de Syrische en Europese keuken. “We hebben een geheel eigen draai gegeven aan een aantal Syrische gerechten en ze geschikt gemaakt voor de Nederlandse markt. Het eten moet voor iedereen toegankelijk zijn. We hebben een wisselend menu, vlees en vegetarisch. Net als bij restaurant Gys zijn de gerechten biologisch. De inrichting van de zaak kent Syrische en Arabische tinten, maar niet over de top.”

Naast het dagelijkse menu worden er in het restaurant verschillende culturele avonden georganiseerd. “Het thema van dit project is verbinden. Samen met elkaar, eten verbindt, samen met elkaar koken verbindt. Die verbinding is er zowel onderling onder de gasten als tussen de gasten en de werknemers. Na een periode van drie jaar dertig hopen we ongeveer veertig vluchtelingen werk te kunnen bieden. Ze kunnen doorstromen naar de arbeidsmarkt, met behulp van onze ondersteuning en opleiding.”

Crowdfunding

De crowdfunding van het restaurant was binnen drie weken geslaagd. “We waren overweldigd door de hulp die van alle kanten kwam. De crowdfunding die we hebben opgezet om het project te realiseren liep als een trein.”

Syr
Lange Nieuwstraat 71, Utrecht
www.restaurantsyr.nl

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl