Café Nostalgia: Café van Wegen

Horeca is van alle tijden. Ook in Utrecht. Daarom blikt stadshistoricus Kees Visser terug op de horeca van vroeger. Wat waren de hotspots van weleer die we nu al lang niet meer kennen? In deze edtie nemen we een kijkje bij het oudste café van Utrecht: Café van Wegen.

tekst: Kees Visser

Het verzoek van de hoofdredactie blijft: wil jij, ouwe knar, ons jonge lezerspubliek attenderen op het roemruchte horecaverleden van Utrecht. Dus, op een dinsdag in maart, ontvangt Niek van Wegen ons in de Lange Koestraat 15, bij Café van Wegen. Een ruim, tikkeltje ouderwets, bruin café met de uitstraling van een huiskamer, vooral ook doordat aan de achterzijde van het café door een groot raam zicht is op een woonkamer. Dit is de kamer van waaruit tot enkele jaren geleden de moeder van Niek, mevrouw Riek van Wegen, de scepter zwaaide.

De tapperij van Willem Koeman

Al in 1883 is er in de Lange Koestraat 5 de tapperij van Willem Koeman, die in 1891 wordt overgenomen door Wouter van de Hoef. Deze Wouter trouwt met Marie van Wegen, de oudste dochter van een boerengezin uit de omgeving van Amersfoort. Als Wouter overlijdt in 1917, neemt de familie Van Wegen het café over. Na het overlijden van Marie zet broer Bertus het bedrijf voort. Hij trouwt met Johanna van Oostrum en op 8 september 1930 wordt Riek geboren. Zij zal dan lange tijd het gezicht van Café van Wegen zijn. Intussen wordt de Korte Viestraat verbreed en moet het café verhuizen naar het pand waar het nu nog steeds zit.

Riek en haar man gaan achter de tapperij wonen, met zicht op het al café. Ze voeren een streng beleid: vloeken en dronkenschap wordt niet getolereerd en overtreders worden voor een aantal weken de toegang ontzegd. Bij bijzonder goed gedrag is er bij wel kans op strafvermindering. Tot groot verdriet van alle vaste klanten overlijdt Riek in april 2014. Sindsdien is zoon Niek de baas. Hij zet met passie het bedrijf op vrijwel dezelfde voet voort en het café is een blijvend begrip bij veel Utrechters.

Vaste stamgasten
Zo organiseerde de Slau (Stichting literaire activiteiten Utrecht) bijeenkomsten in het café met onder andere Adriaan van Dis, Herman Koch, Arnon Grunberg, Ingmar Heytze, Midas Dekkers en Roland Giphart, maar het meest eigene van het café is toch wanneer de stamgasten er zijn. Uit de hele stad (Van Wegen is geen buurtcafé), veelal wat oudere, bedaagde heren, die er trouw hun borreltje of biertje drinken, geen overlast veroorzaken en op gedempte toon met Niek het leven doornemen. Jammer genoeg weinig jongeren, die bovendien snel achter hun laptop verdwijnen, zegt Niek.

Dinsdag en woensdags is het café gesloten en maakt Niek, als het even kan, met zijn vrouw een rondje door de stad. Andere dagen staat hij er doorgaans, met keurige stropdas, op zijn post. Een goede gastheer en een prima kastelein.

Café van Wegen
Lange Koestraat 15
www.cafevanwegen.nl

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl