COLUMN: Baco Cola light

‘Mag ik een Baco-Cola light, een zoete witte wijn met ijs en een gin-tonic met ginger ale?’ Een extreme vorm van een gast die niet goed begrijpt wat hij of zij bestelt. Als barpersoneel weet je wat er bedoelt wordt, lach je even in jezelf, maak je de drankjes en laat je de gast verder in zijn waarde.

Ondertussen herhaal je zacht de bestelling tegen je collega om er even samen om te kunnen lachen. Lachen, omdat de helft van de bestelling niet klopt. Just for the record: Baco staat voor Bacardi Cola, dus doet de bestelling vermoeden dat de gast Bacardi rum met zowel cola als cola light wil. Hetzelfde geldt voor de gin-tonic en ginger ale. Dus je wilt gin met tonic én ginger ale? Veel voorkomende fouten, maar ze blijven leuk.

Bocht

Ook moet ik lachen omdat de eerste twee drankjes in de bestelling inmiddels redelijk achterhaald zijn. Althans, dat hebben wij als horecapersoneel bedacht. Zoete witte wijn is bocht en er zijn dranken die veel toffer, hipper en unieker zijn dan die rum-cola. Maar toen ik bij mijn eerste horecabaan uit werd gelachen omdat ik “zoete witte” dronk, snapte ik dat ook nog niet.

Na vijf jaar werken in de horeca is mijn kennis verbreed en vind ik niets leuker dan mijn enthousiasme over écht goede en smaakvolle dranken over te brengen aan anderen. En wat nou als ze een Baco echt lekker vinden? Dan zet ik de drankjes, geserveerd onder de juiste naam, voor de neus van de gast neer: ‘Alstublieft. De Bacardi-Cola light, de zoete witte wijn met ijs en de gin-gingerale. Geniet ervan!’ Hopend dat ze het de volgende keer dan in ieder geval goed uitspreken.


 

Layla Hesseling is journalist en een doorgewinterde bardame in de Utrechtse horeca met kennis van zaken.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl