dikke van dale

COLUMN: Wijnkaart

de; v(m) meervoud:wijnkaarten.

Zoals een menukaart in vele vormen verschijnt, is het met de wijnkaart hetzelfde gesteld. In zwaar leer gebonden, kort, bondig of juist uitgebreid, onderdeel van de menukaart, of op krijtborden gekalkt. Tevens worden er verschillende indelingen gemaakt. Op continent, land, streek en soms zelfs op dorp. Maar ook op smaakpallet: fris, droog, rond, vol, fruitig. Voor velen herkenbaar, voor velen ook niet. Voor sommige gasten uiterst interessant, voor anderen juist weer niet.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik voor het eerst in een zaak met twee Michelinsterren ging eten en aan de uiterst correcte gastheer vroeg of ik de wijnkaart mocht zien. Vervolgens kreeg ik een dik boek in zwaar leer gebonden waar meer dan vijfhonderd wijnen in stonden vermeld, die allemaal het bestuderen waard waren. Alleen dan ben je wel even bezig. Niet echt gezellig voor het tafelgezelschap. We gingen tenslotte eten in een restaurant en niet een boek lezen in een bibliotheek.

Nu beschikken we over vele apps waar je snel alle informatie kan vinden over de voorgestelde wijnen maar bedenk dan wel dat je uit eten bent. En hoogstwaarschijnlijk in goed gezelschap. Dus wat vroeger gold voor (uitgebreide) wijnkaarten geldt nu voor de telefoon. Vergeet niet dat eten en drinken de beste ervaring geeft als je daarbij al je zintuigen gebruikt. Daarom waarde gast. Vertel aan de gastheer of gastvrouw waar
je zin in hebt, geef aan wat je wilt uitgeven en als het goed is komt hij of zij met een keuze die zowel bij jouw smaak als budget past.


Sidney Rubens is eigenaar van restaurant Brass, Strand Oog in Al en initiatiefnemer van Uitgekookt. Hij beschrijft de wereld van gastronomie op basis van een woord uit de Dikke van Dale.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl