Bart van de Griendt: ‘Vis op de BBQ? Ja, natuurlijk!’


De zomer staat voor de deur, dé ideale tijd van het jaar om lekker buiten te eten. Hoewel er meer manieren zijn om buiten te koken, is de BBQ voor veel Nederlanders nog steeds het meest geliefde item om een fraaie zomeravond mee door te komen. Maar als je eenmaal de juiste BBQ hebt gevonden, wat gooi je er dan op? Het is al lang niet meer alleen vlees wat er op de grill gaat, de vraag naar vis wordt steeds groter. Daarom praten we met Bart van de Griendt, dé nieuwe visspecialist van Sligro Utrecht, die al meer dan 25 jaar in het vak zit.

tekst / fotografie: Joris Roovers

Vis op de BBQ, kan dat?
‘Zeker weten! We zijn gelukkig het stempel van alleen vlees op de BBQ inmiddels wel ontgroeid. Een mooi stukje vis is net zo lekker als een mals stukje vlees. Er wordt ook steeds meer ruchtbaarheid aan gegeven door koks en kooktijdschriften. Mensen worden daar toch door geïnspireerd. Als er in een kookprogramma wordt gezegd dat je een lekker stukje forel ook op de BBQ kan garen, dan zijn de forellen hier niet aan te slepen. Maar er is meer dan een stukje zalm of forel. Wat dacht je van grote gamba’s, een mooi stukje inktvis of zelfs coquilles met een beetje knoflookolie. Met de juiste aandacht kun je dat net zo lekker op een BBQ klaarmaken.’

Waar haal ik de vis? Supermarkt of visboer?
‘Ik zou mijn vak niet serieus nemen als ik supermarkt zou zeggen, dus 100% visboer. De vis in sommige supermarkten is niet echt representatief voor wat er allemaal te krijgen is. Bovendien ligt het daar gewoon in de schappen en mis je de kennis of het verhaal achter het product. Die kennis gaat verder dan of het vers is of waar het gevangen is. Een goede visboer weet bijvoorbeeld wanneer de haring het lekkerst is, waarom de zalm opeens heel duur is of hoe je een mooi stukje makreel bereidt. Probeer die informatie maar eens te vergaren bij de gemiddelde supermarkt.’

Waar kunnen mensen jou voor wakker maken?
‘Een mooie, gerookte paling. En anders een lekkere vette haring. Ik geef zelf workshops paling roken. Dat is niet zomaar een rookkast aanzetten en na een paar uur terugkomen. Nee, dat is een gevoel dat je in je moet hebben, een spel met vuur en warmte. Hoe dik is de paling? Waar komt hij vandaan? Als je dat doorhebt, heb je goud in handen.’


Sligro
Perronlaan 1 (Hoek Cartesiusweg)
030 209 02 20
www.sligro.nl

Redactie FM
social@frissemosterd.nl