paella

Column: ‘Paella Social’

Tekst: Rik de Jonge

Elk jaar in oktober doen we met mijn ‘Spaanse’ familie mee aan het jaarlijkse paella feest (Concours de paella) in het prachtige Montgat nabij Barcelona. Dit is niet een kookwedstrijd zoals we hem kennen van televisie, bij deze wedstrijd draait het om een ‘sociale paella’.

Lange tafels gedekt met papier, waar buren, vrienden en hele families aan zitten te eten en drinken. Een sociaal gebeuren wat je wel meer in Zuid-Europa ziet. Het maken van zo’n paella is niet zo gemakkelijk, het begint al bij de bron. De pan mag alleen gestookt worden op sprokkelhout, dus niks geen gasflessen. Het waterpas zetten van het gevaarte is nog een heel probleem op zo’n Spaans dorpsplein. Doe je dit niet goed, brand de rijst aan en kan je de hele avond afkeurende blikken verwachten van de lokale bevolking.

Iedere familie heeft zo z’n eigen receptuur, wat lijdt tot verhitte discussies naarmate de avond vordert. Zoals je je kunt voorstellen maak je als Nederlander geen enkele kans. Maar je inzet wordt zeker gewaardeerd door de lokalen. Aan het begin van de avond gaat iedere familie met z’n paella langs de jury, zelf de burgemeester doet mee. De uitslag is altijd unaniem… weer niet gewonnen.


Rik de Jonge is chefkok bij Madeleine Bar | Bistro op ‘t Wed. Rik ademt eten, denkt eten en kookt eten. 

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl