Column: Als ik kon kiezen

Tekst: Carlijn Bröring

De tijd om de Utrechtse horeca een schop onder de kont te geven is aangebroken. Als ik iets te kiezen had, dan had ik geen Coeliakie (glutenintolerantie). Dan mocht ik alles eten. Kon dat maar. Als is het maar voor 1 dag. Mijn glutenvrije tijd is al wat langer aangebroken en voor jou staat ‘ie nu voor de deur.

Ik neem je vanaf nu mee in een wereld waar jij misschien wel een enorme hekel aan hebt: de wereld van iemand met een voedselintolerantie. Want och och, wat heb je het toch zwaar met al die mensen die glutenvrij willen (of moeten) eten. Wat een drama. De glutenvrije gast. Geloof ik je als jij zegt dat 95% van je glutenvrije gasten niet echt ziek worden van die idiote gluten? Ik weet het niet…

Als jij mocht kiezen kwamen ze niet. Toch? Dan hoefde je er geen rekening mee te houden, geen speciale producten te kopen en geen kleine aanpassingen te doen in de bereidingswijze van de gerechten. Ik neem je graag bij de hand want het is geen drama. Het valt allemaal wel mee.

Ik weet dat als iemand glutenvrij wilt eten jij daar gewoon aanpassingen voor in huis moet hebben. Ik vergelijk het eigenlijk altijd met vegetariërs (dat is ook nog eens een keuze, maar dat even daar gelaten). Onderzoek laat zien dat er dus zo’n 1,8 miljoen vegetariërs zijn in Europa. Grappig als je dat naast het aantal Europeanen met een voedselintolerantie legt; dat zijn er namelijk 17 miljoen (9 keer zo veel!). Je hebt er wel voor gekozen om vegetarische opties op je menu te hebben, maar met allergenen loop je eigenlijk een beetje achter.

Als ik mocht kiezen zetten we de boel eens even recht. Zullen we wat afspreken? Dat jij over een half jaar (ik neem geen genoegen met de langzame aanpak) een menukaart hebt waar ik ook gewoon kan eten?

Carlijn Bröring is eigenaar van foodless.nl, een website die mensen met een voedselallergie of intolerantie helpt. Daarnaast runt ze, samen met haar man, restaurant The Food Club in Utrecht.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl