kylie mette

Column: De vaste gast

Tekst: Kylie Fletcher & Mette Dijkstra

Vaste gasten: de gasten die terugkomen, verleid door de sfeer, de mensen en de consequent goede behandeling. Als personeel weet je bij de vaste gasten wat je mag verwachten en wat je ze moet geven. Nog voor ze überhaupt binnen zijn, staat hun specifieke drankje vaak al klaar. Of het nu een cappuccino met een shot espresso doorgelopen als een gewone koffie met alleen schuim, twee suiker én een extra koekje, of gewoon een fluitje pils is.

Deze gasten zijn er in vele soorten en maten. Zo is er ‘de Groep’. Meestal bestaande uit vrienden van de eigenaar. Ze komen er al dertig jaar op vaste tijden de tent onveilig maken, en de cirkel breidt zich steeds verder uit… Zo’n trouwe groep seint gerust – van achttien meter ver – voor het volgende rondje. Achter de bar ligt zelfs een heuse wachtrij aan namen op een bierviltje gekrabbeld: wie het volgende rondje geeft. Twaalf bier, twee Chardonnay en een Liefmans. De rekening? Gerust tweehonderd euro de neus. Liefst op factuur.

Dan heb je ‘de Macs’. Dit zijn veelal freelancers die hun eerste bakkie pleur – zwart, zonder suiker, mét glas water – bij jou in de zaak komen drinken. Achter hun laptop (voornamelijk Macs, vandaar), met hun telefoon in de aanslag. En ruimschoots vier koffie te gaan. Dit zijn rustige types, vriendelijk, zeggen altijd gedag, geven altijd fooi en een grote glimlach bij het weggaan.

De ‘woe/do/vrijmibo-mannen in pak’. Dit zijn de kantoorlui uit de buurt die hun stressvolle werkdag in de zaak komen afpilsen. Op hoog tempo. De helft van deze groep is getrouwd (want trouwring) en gaat na een paar uur verstandig naar huis (want vrouw). De andere helft van deze groep (veelal single, of eigenlijk toch-niet-zo-single, want trouwring is net vakkundig afgedaan en in de zak gestopt) trekt het afpilsen rustig door totdat er niet meer op de benen gestaan kan worden en er taxi’s/politie/ambulances gebeld moeten worden. De zaak wordt rond dit tijdstip ook niet meer gezien als horecazaak, maar als jachtgebied waarin geen enkele vrouw veilig is voor de ‘charmes’ van de mannen in kwestie.

Onze vaste gasten. Structuur, regelmaat en ritme staan centraal in hun vaste-gast-zijn. Enige afwijking of verandering zorgt dan ook voor onrust, en een in de war geschopte dag. Want dat is het: als zaak ben je onderdeel van hun leven en zijn zij als meubilair zonder stoflaag.

Kylie Fletcher en Mette Dijkstra zijn schrijvende horecadames met een bak aan zelfspot. Ze spreken met en uit ervaring over alledaagse horecaperikelen.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl