cafe derat

Alcoholevangelisme in DeRat

“Koffie of bier?” vraagt Erik Lebbing bij binnenkomst. “Ik zie het al: allebei,” en hij trekt een blikje bier met koffiesmaak open. “DeRat is niet zomaar een bruine kroeg. We draaien hier geen Hazes – het gaat hier om kennis van en liefde voor de producten.”

Tekst: Tim Luimes
Beeld: Giuseppe Errico

Toen Erik bijna negen jaar geleden in de zaak kwam, spoelde hij de Bacardi en Passoã door de gootsteen, om ze te vervangen voor het betere spul. Het bruine, doorleefde interieur van de zaak behield hij, net als de naam, ontleend aan de versteende rat die ooit in de kelder is gevonden en ingelijst aan de muur hangt. Barman David van den Berg zit naast de ingelijste rat een boek te lezen. Hij is vandaag vrij, maar brengt z’n tijd toch door op het werk, met een Yellow Belly. Een biertje van vijftien euro dat eerder een ervaring is dan een drankje. Het café wordt al jaren geroemd in de (internationale) pers over de kennis en het enorme assortiment bijzondere bieren. Naast liefde voor het café en assortiment, heeft Erik ook liefde voor zijn twee kroegkatten. Josefien ligt boven te ronken, Stip ligt in de vensterbank en staat pontificaal op om luid mauwend midden op de bar te gaan liggen.

Geen simpel bier

Een gast bestelt twee standaard bieren. “Weet je dat zeker?” vraagt Erik. Bijzonder bier is er namelijk in overvloed: een grapefruit-IPA van de tap, een pompoenbier met een vleesachtige smaak of een bockbier waarin een vermalen chardonnayvat is verwerkt. Op en buiten de kaart om, zijn er zo’n 150 verschillende bieren op fles en de taps wisselen wekelijks. Met de whisky idem dito, daar is niet eens een kaart voor. Erik wil buiten de gebaande paden treden en voorop marcheren, hij is altijd op zoek naar nieuwe soorten bier. “Vijf jaar geleden werd ik uitgelachen als ik het over zuur bier had.” Nu heeft hij een kaart vol zuur bier en zelfs een op de tap; het verkoopt relatief goed.

“Wat een biertje bijzonder maakt, is de verrassing,” zegt David. “Ik heb graag een bier dat me verrast, dat is beter dan een bier dat heel lekker is. Maar ik ben dan ook een verwend kreng.” Erik noemt zichzelf liever een ‘alcoholevangelist’.


Zin gekregen in een bijzonder biertje? Café DeRat kun je vinden op de Lange Smeestraat 37.

Redactie FM
social@frissemosterd.nl