Column: Duurt lang!

Tekst: Charlotte Leemans

Het is weekend. Je bent vrouw en je gaat de kroeg in. Dan beland je vroeg of laat in een compleet bizar concept: de ellenlange rij bij het damestoilet. Ik weet dat ik extreem snel ben. Niet zelden tot vaak hoor ik bij terug- komst van toilet: Huh, ben je al terug? – Heb je nu al geplast? – Je ging toch plassen? Ik ben er van overtuigd dat ik alle praktische én hygiënische handelingen verricht die toiletbezoek vereist. Dat kan nooit zo lang duren als de gemiddelde deur van een damestoilet op slot blijft.

Dat onze (v) rij langer is, snap ik op zich nog wel. Gemiddelde vrouw heeft een kleinere blaas, dus moet – bij gelijke drankinname – vaker plassen. Maar dan nog, wat gebeurt er achter die deur? Wat doen jullie dat ik niet doe? Duurt. Lang. Zelfs als opoe op bezoek is (zegt iemand dat nog?) moet je sneller klaar kunnen zijn. Dus: Lieve vrouwen op horecatoiletten. Wat. Doen. Jullie. Daar?

Wat me wel compleet helder is, is welke wc’s (m/v) schoner zijn. Als ik ‘vroeger’ kroegtoiletten moest schoonmaken, gruwelde ik van (v). Viespeuken. Tot het kantelpunt. Dat punt middenin de nacht waarop mannen niet meer kunnen mikken. Dan winnen jullie, mannen. Vieze zwieperds.Bij lange rijen sla ik voor en na kantelpunt vaak af naar het herentoilet. Dit kleinste kamertje (m) van de kroeg wordt, door aanwezigheid van urinoir, minder vaak gebruikt dan gemiddeld damestoilet en is vaak verrassend fris. En zo niet: hurken. Chop chop, dames. Plassen, vegen, broek omhoog, handen wassen, klaar, next. Kind kan de plas doen.


Freelance tekstschrijver Charlotte Leemans werkte jarenlang in de Utrechtse horeca, maar werkt nu al jaren – gewapend met laptop – ín de Utrechtse horeca.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl