Slapen in Utrecht: Hotelspecial

Utrecht is de mooiste grachtenstad van de wereld, maar ook zoveel mooier op andere vlakken. Een bezoek aan onze stad staat gelijk aan een volwaardige vakantie of stedentrip. Daarom besteden we hier aandacht aan bijzondere hotels die daar deel van uitmaken.

Grand Hotel Karel V

Tekst: Eline van Nunen – Jansen
Beeld: Karel V

Het eerste vijfsterrenhotel van Utrecht, een rijksmonument dat historische grandeur en eigentijdse warmte uitstraalt: Grand Hotel Karel V. Al zestien jaar maakt het hotel deel uit van het hart van de stad. Zowel lokale inwoners als buitenlandse gasten het te vinden.

Culinaire beleving
Om de chique ogende drempel iets te verlagen is onlangs het nieuwe label ‘Karel5’ in het leven geroepen, met als doel het congreshotel, de zalen, prijs-kwaliteitverhouding en culinaire beleving nog beter in de markt te zetten. Hier kunnen gasten zich nu laten inspireren op bistro- of restaurantniveau.

Logeren in Empirestijl
Het hotel telt 121 in Empirestijl gedecoreerde kamers waarvan tien suites, een bruidssuite, familiesuite en een suite voor mindervaliden. De kamers zijn verdeeld over de Napoleontische vleugel en de iets modernere Romeinse vleugel met Spa & Wellness Center. Honderdzestig mensen zijn in de weer om van Grand Hotel Karel V een beleving te maken. Dagelijks staat er een ontbijt(buffet) klaar mét champagne, dat genuttigd kan worden in de middeleeuwse eetzaal, de Refter of op het buitenterras. De Bistro is gerenoveerd en uitgebreid waardoor lunchen of dineren in een huiselijke setting toegankelijk is geworden. De twaalf zalen van Grand Hotel Karel V zijn te boeken voor uiteenlopende evenementen: van zakelijke congressen tot bijvoorbeeld deelname aan het Smartlappenfestival.

Grand Hotel Karel V | Geertebolwerk 1 | 3511 XA Utrecht 030 – 233 7555 | www.karelv.nl


Cornelis

Tekst: Kiki Mossink
Beeld: Cornelis

Waar vroeger de kruidenierszaak van C. de Ven zat, runnen horecaondernemers Bas en Dave hier nu hun eigentijdse kruidenierszaak genaamd Cornelis. Naast dat je hier komt voor een kop koffie met huisgemaakt lekkers of een goed ontbijt of lunch, kun je er ook blijven slapen! ‘Coffee, food and a room’ zo luidt de ondertitel. De titel zegt het al: je bent de enige in het hotel, want het hotel telt maar één kamer. Eigenlijk is het meer dan één kamer: je beschikt, naast een kitchenette, over een patiotuin en uiteraard een ruime badkamer met heerlijke regendouche.

Het voormalige koetshuis naast de kruidenierszaak is omgetoverd tot een fijne plek om te overnachten. De locatie van het hotel leent zich perfect om tot rust te komen van het drukke stadsleven en indien je wilt, uitstapjes te maken naar andere steden. Dave: “We hebben beide veel gereisd en proberen onze ervaringen die ik we bij zowel kleine als grote hotels en B&B’s hebben opgedaan, samen te brengen in ons één-kamer-hotel. Het belangrijkste is dat gasten zich welkom voelen en de juiste aandacht krijgen. Dat begint al vanaf de reservering.”

Cornelis | Maliestraat 16 | 3581 SL Utrecht 030 – 259 1711 | www.cornelis-utrecht.nl


BADHU

Tekst: Kiki Mossink
Beeld: BADHU, Utrechts Archief

Kun je je voorstellen dat hier vroeger een bad- huis zat? (Voeg de letters i en s toe aan de naam BADHU, en er begint een belletje te rinkelen.) “Bij binnenkomst kun je nog íets terugzien van de vroegere functie van het pand. De twee ruimtes naast de entree dienden als wachtruimte voor mannen en vrouwen. Voor de rest is er veel veranderd: een verdieping erop en we hebben er een hotel-restaurant van gemaakt. Inmiddels al acht jaar geleden!”, vertelt eigenaresse Leonie Oostveen.

Het hotel bestaat uit acht tweepersoonskamers en één loft voor twee tot zes personen. In iedere kamer is de inrichting gebaseerd op een andere kleur, maar met dezelfde sfeer. Modern en vintage, met wat Arabische elementen. Waarom Arabisch? “Dan en ik komen gewoon uit Nederland, maar de Arabische cultuur is mooi en heel sfeervol. Gasten komen terug voor die fijne sfeer! En BADHU ligt dan wel net buiten het centrum, maar wel op een erg leuk stukje Utrecht.”

Badhu | Willem van Noortplein 19 | 3514 GK Utrecht 030 – 272 0444 | www.badhu.nl
Leonie Oostveen en Dan knijff zijn ook eigenaar van Aziatisch restaurant LE:EN (www.leen-restaurant.nl).

Hotel DOM

Tekst: Kiki Mossink
Beeld: Hotel DOM

Wanneer je Utrecht bezoekt wil je het liefst zo dicht mogelijk bij de stad logeren. Bij Hotel DOM verblijf je in de levendige binnenstad, en – zoals de naam doet vermoeden – kun je de Utrechtse Domtoren bijna aanraken. De naam DOM is ook de afkorting van Desire, Opportunity en Modesty. Iets dat het hotel in je losmaakt en uitstraalt in haar interieur. Het hotel telt elf kamers, allen uitgerust met dezelfde comfort en luxe. Een boxspring, inloopdouche, werkruimte en voor ontspanning: een zithoek en ligbad, mét uitzicht op de Dom.

Claudia van der Hoeven, Manager Sales & Reserveringen: “Geen enkele kamer is hetzelfde ingedeeld, twee van de elf hebben als extra een dakterras! Gasten van over de hele wereld komen hier overnachten vanwege businessmeetings of bijzondere gelegenheden. We houden altijd rekening met de reden van hun komst: verse bloemen voor vieringen of specifieke keuzes voor een suite.” Voor het diner hoef je niet ver te zoeken: onder het hotel vind je restaurant Podium onder de Dom, en op loopafstand zijn er voldoende restaurant-opties.

Hotel DOM | Domstraat 4 | 3512 JB Utrecht 030 – 232 4242 | www.hoteldom.nl


MARY K Hotel

Tekst: Kiki Mossink
Beeld: Hans van Veen

Marijke Koks ging vijf jaar geleden op zoek naar een geschikte plek voor haar hotel en stuitte op het licht vervallen gebouw op de Oudegracht. Het pand diende eerst als kantoor en was destijds antikraak. Marijke: “Het mooie was dat we in dit pand het hotel from scratch konden opbouwen. Ik wilde een ‘groen hotel’ – want zo’n hotel was er nog niet in Utrecht – en dat kon hier.

Het ‘groen’ is in alle details terug te vinden: van gecertificeerde bouwmaterialen, bedlinnen, het gebruik van lijnolieverf, tot Eco schoonmaakmiddelen… en natuurlijk het eten!” Het boetiekhotel telt negen verschillende kamers, allen uitgerust met eigen badkamer. Er hangt een gezellige sfeer en het biedt het comfort van een goed hotel. Bij Mary K Hotel omschrijven ze het als: logeren bij je favoriete tante. “We zijn eigenwijs en hebben een eigen persoonlijkheid. We hebben lol in wat we doen, en dat is waar gasten voor (terug) komen.”

Mary K Hotel | Oudegracht 25 | 3511 AB Utrecht 030 – 230 4888 | www.marykhotel.com

 

 

 

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl