column: Ik vertrouw op jou!

tekst: Carlijn Bröring

In de vorige editie heb je kunnen lezen dat ik niet echt een keuze heb wat betreft mijn glutenintolerantie, maar dat ik wel graag uit eten wil blijven gaan. Ook bij jouw zaak! Dat betekent dat ik je toch echt een potje moet vertrouwen, want mijn gezondheid staat op het spel. Daarom is het de hoogste tijd dat jij een lesje over allergenen krijgt, want boy oh boy wat word ik vaak ziek van de manier waarop gerechten bereid zijn.

Wat zijn gluten eigenlijk?
Gluten is een eiwit dat voor komt in granen zoals tarwe, rogge, spelt, gerst, haver en kamut. Gluten zijn handig als je brood of gebak wilt maken, want het houdt de boel zo lekker bij elkaar.

Waar zitten deze bad boys in?
Als je ze niet mag, zijn ze ineens overal! Vooral in brood, koek, gebak, bier en pasta. Maar ze kunnen ook in worst, bouillon, kruiden, sauzen en chips zitten. Zoals ik al zei, het zit in alles. En het nare is, de meeste gaan al gestrekt bij één kruimel!

Wat is het verschil tussen glutenallergie en glutenintolerantie?
Op deze vraag is het antwoord eigenlijk heel makkelijk: glutenallergie bestaat niet. Je hebt de officiële glutenintolerantie, die Coeliakie (spreek je uit als seu-lia-kie) heet, en je hebt glutensensitiviteit. Bij Coeliakie maken gluten de darmen kapot. Bij sensitiviteit kan je net zo hard gestrekt gaan, maar blijven je darmen heel. Welke vorm je ook hebt, fijn is het niet.

Wat gebeurt er als ik gluten binnenkrijg?
Het gaat goed mis! Mijn buik blaast zich eerst op, waardoor ik ineens vijf maanden zwanger lijk. Daarna word ik ontzettend misselijk. Je krijgt het gevoel alsof je een kater hebt, met een mega nare buikgriep erbij en dat kan dan rustig twee weken duren (soms iets minder, soms zelfs iets langer). Moet je nagaan dat ik jou dus eigenlijk de regie geef over mijn komende twee weken! Hoe voelt dat? Vertrouw je nu ook op jezelf en je kennis of kan ik je beter nog niet vertrouwen?


Carlijn Bröring is eigenaar van foodless.nl, een website die mensen met een voedselallergie of intolerantie helpt. In 2015 won ze de Freelancer of the Year Award.

Redactie FM
social@frissemosterd.nl