Interview met Stef Westerhoff: Liefde voor het vak, mensen én bier

Hij is misschien wel hét gezicht van ’t Wed. Altijd goedlachs, vriendelijk en nooit te beroerd voor een (eerlijk) praatje, grap of toch nog een biertje. Een Utrechtse barman pur sang en ouwe rot in ‘t vak: Stef Westerhoff.

tekst: Kylie Fletcher
fotografie: Daphne Verbeek

Stef (1968) komt uit een echte horecafamilie, geboren en getogen in Hoograven. Als klein jongetje groeit hij op met ouders die een zaak hebben in de passage aan de Jaarbeurszijde van Utrecht Centraal. Vanaf zijn veertiende werkt hij in de zaak, tot deze verkocht wordt als hij vijfentwintig is. Samen met zijn ouders verkast de barman naar Goirle (Noord-Brabant), waar ze nachtkroeg Stefke beginnen. Na dit een tijdje gedaan te hebben, komt hij erachter dat hij geen dorpsmens is. “Ik pas eigenlijk overal wel, maar wilde toch graag weer terug naar de stad”, aldus Stef. Uiteindelijk hoort hij via een cateringbedrijf uit Leiden, waar hij als manager werkt, dat er een ‘kroeg’ geopend gaat worden op de Uithof. Bij de faculteit Communicatie en Journalistiek van de Hogeschool Utrecht. Stef meldt zich aan en verhuisd al snel terug naar ons stadsie. In 1997 wordt hij het gezicht van deze bijzondere zaak, die uiteindelijk ook zijn naam draagt: Stefs.

Van de Uithof naar ‘t Wed
Dit avontuur duurt bijna een jaar of tien, totdat cateringbedrijf Sodexo de boel overneemt. “Stefs was Stefs niet meer. Via via hoorde ik dat de Vingerhoed personeel zocht en de rest is geschiedenis”, zegt Stef. Alweer negen jaar is hij het boegbeeld van café de Vingerhoed. Als barman, niet als eigenaar. Al vergissen mensen zich daar vaak in. “Blijkbaar heb ik de uitstraling van ‘de eigenaar’. Ik ben natuurlijk wat ouder dan het gros van het personeel en werk hier fulltime. Gasten zien mij vaak. Ik probeer het iedereen gewoon naar hun zin te maken en zie de vergissing als een leuk compliment. Ik zou geen eigen zaak meer willen. Ik ben ondertussen alweer zestien jaar getrouwd en heb twee jonge meiden, het is goed zo”, zegt hij bijna verlegen.

Stef: “Het geheim van een goede barman? Behandel iedereen gewoon met respect.”

Dat Stef het de gasten naar hun zin maakt, is overduidelijk. De passie voor het vak straalt van hem af. Van de manier waarop hij een fluitje tapt, tot hoe hij zijn diverse gasten gedag zegt en met collega’s omgaat. Wat is het geheim van een goede barman? “Het is heel belangrijk om respect te hebben voor iedereen. Ja, ook voor de lijpo’s die je wel eens tegenkomt. Soms moet je even tot tien tellen. Behandel iedereen gewoon normaal en hetzelfde. Toon begrip, interesse en wees vriendelijk. Heb je het ergens niet meer naar je zin, dan moet je verder kijken. Maar het belangrijkste? Je moet liefde hebben voor het vak. Voor mensen. En niet te vergeten: voor bier”, aldus Stef.

Redactie FM
social@frissemosterd.nl