Utregs Gouwe Ouwen

 

Onze stad heeft een rijk horecaverleden. Welke eet- en uitgaansgelegenheden bestonden lang voor de nieuwste concepten terrein wonnen en welke klassiekers zijn nog steeds bij ons? Met deze oude stadsplattegrond blikken we terug in de tijd toen de gouwe ouwen nog schitterden.

tekst: redactie
beeld: Het Utrechts Archief

‘t Lieverdje (De Vrienden)
De Nobelstraat is van oudsher een straat vol studentenkroegen. Bruine kroeg ‘t Lieverdje was jarenlang zo’n plek. Donker, gezellig en met Dommelsch op tap. Begin jaren nul veranderde de kroeg, na een grote verbouwing, in Lust en later in het grotere grand café Lievelust. Diner, borrel en zeven dagen per week dan- sen tot in de late uurtjes met een cocktail in de hand. Eind 2015 werd de zaak verkocht. Met het oude interieur, hetzelfde publiek maar een nieuwe naam en een ‘crazy piano vibe’ is het nu De Vrienden.

Nobelstraat 8-10

De Dietsche taveerne (Loetje)
Deze locatie was het onderkomen voor vele studenten in de tijd dat het nog Havana heette. Hier kwam je om te dansen, maar tegenwoordig schuif je aan voor de biefstuk van Loetje. Toch kent dit pand een berucht verleden; tijdens de Tweede Wereldoorlog had het de naam De Dietsche Taveerne en was het een pleisterplaats voor de nazi’s. Die begonnen daar hun dag met een ontbijt, dineer- den er in de avond en zopen zich er tot in de vroege ochtend klem.

Oudkerkhof 29

Noteboom (San Siro)
Meer dan 250 jaar heeft de patisserie-lunchroom Noteboom de binnenstad verwend met boterspritsen, gebak en bonbons. Het was de beste van de stad en zo’n begrip dat het soms lijkt alsof het nooit verdwenen is. Toch is het nu het Italiaanse restaurant San Siro, die de gasten in hetzelfde pand mag verwennen. Regelmatig krijgen zij mensen over de vloer die de herinnering aan hun jeugd willen koesteren en nog een kopje koffie komen drinken.

Oudkerkhof 9

Monza (Sumo Utrecht)
Van bioscoop Scala (1945 – 1989) tot club Monza (2005 – 2012) naar all- you-can-eat-restaurant Sumo (2012 – nu). Dat we na instortingsgevaar van de bioscoop, nog zeven jaar in de Monza hebben kunnen dansen op dancemuziek lijkt bijna een wonder, maar ook al weer een eeuw geleden. De club in Utrecht waar vele studenten ’s nachts hun dansmoves toonden en daarna bij snackbar de Oaseboom hun midnight snack haalden. Nu is Sumo iedere avond ‘uitverkocht’ door vele sushi-eters.

Potterstraat 16-20

the Black Horse Bar (Pickles)
De grondlegger van de gastroburger in Utrecht is Firma Pickles. Bijna ondenkbaar is dat het pand voor 2013 een stomende uitgaansgelegenheid was. Café de Steeg was de plek in Utrecht om te scharrelen, veel bier te drinken en tot in de hele late uurtjes te dansen op vooral Nederlandse toppers. Daarvoor was de plek decennialang The Black Horse Bar. Eenieder, vanaf de jaren zestig wonend in Utrecht, heeft wel een verhaal over de kroeg met de vastgeplakte rijksdaalder op de bar en het paard aan de gevel.

Drieharingstraat 1

Café Flora (Vinnies)
Op het Lucasbolwerk vind je een statig pand. Zolang men het zich herinnerd heeft het pand een horecafunctie. We kennen het allemaal als Café Heerenplein, waar je tot in de vroege uurtjes terecht kon. Maar nog voor Heerenplein op de gevel prijkte heette het De Hooghe Heeren en daarvoor zelfs Café Flora. Nu is de beurt aan Vinnies om de student, de schouwburgbezoeker en Utrechter te voorzien van een goede maaltijd, glas wijn of getapt biertje.

Lucasbolwerk 1

Le Clochard
De oudste bistro van Utrecht, verscholen in een steeg in de binnenstad. Hier is niks verandert aan het interieur de afgelopen 43 jaar. Sinds 1973 kom je hier om te vluchten van de drukte en op te warmen bij de open haard. Maar je komt natuurlijk ook voor de klassiek Franse gerechten die de keuken verlaten: kikkerbilletjes, escargots, varkenshaassaté, spareribs en kaasfondue.

Ridderhofstad 2

Le Carafon (Behind Bars)
Le Carafon was dé tent waar iedereen kwam voor een aller-allerlaatste afzakkertje. Na werk of als alle andere kroegen al dicht waren. De man die iedereen in toom hield was Rany Stiesri. Elke dag stond de kroegbaas als eerste achter zijn bar en was hij de laatste die het pand verliet. Noodgedwongen deed hij afstand van Le Carafon toen hij ongeneeslijk ziek bleek te zijn. Nu is het de plek van Behind Bars waar de beste cocktails en spirits geserveerd worden. En Rany’s spirit? Die doolt nog steeds rond.

Hamburgerstraat 14

Casa Sanchez (Restaurant Blauw)
Waar we nu heen gaan voor de rijsttafels van Restaurant Blauw, zat vroeger Casa Sanchez. Hier kwam je voor (veel) wijn, lekker Spaans eten (paella, konijn, kip en heek) en flamencomuziek. Formica-tafels, plastic tafelkleden en tl-buizen aan het plafond. Het draaide hier niet het interieur, maar om de gezelligheid en de vele vriendschappen die hier zijn ontstaan. Vele wijntjes later ging je naar huis met wiebelende benen, een volle buik en verhalen die de geschiedenisboeken in kunnen.

Springweg 64

Dansfabriek (Club Poema)
Verborgen onder wat tegenwoordig de restaurantstraat van Utrechts is, kun je al jaren dansen. Sinds september 2004, kun je bij Club Poema terecht. Doordeweeks voor studentenfeestjes, in het weekend bij Poema Raw voor (inter-) nationale techno en electro-dj’s. Daarvoor zat er kort de harde club Inhof, maar de ‘discotheek’ van de jaren ’90 was toch wel de Dansfabriek. Waar de grond- leggers van de Nederlandse dance menig plaatje draaiden en iedereen kwam voor een wilde uitgaansnacht.

Drieharingstraat 22

Redactie FM
social@frissemosterd.nl