Ibrahim ‘Ibi’ Rahmoun: gastheer van de toiletten

Ibrahim ‘Ibi’ Rahmouni is gastheer bij de toiletten en garderobe van club Poema. Wat veel mensen niet weten, is dat de dertiger ook nog een fulltime functie heeft bij de meldkamer van de NS.

Tekst: Kylie Fletcher
Beeld: Huib Dommers

“Ik ben echt een workaholic. Ik heb nooit anders gedaan. Ik neem nooit rust, maar dat hoeft ook nog niet. Ik werk dag- en nachtdiensten, waardoor ik ook vaak meerdere dagen achter elkaar vrij ben. En dan begint het alweer te kriebelen. Vandaar dat ik zo af en toe een dienst pak bij Poema. Gewoon omdat het kan, ik er energie uithaal en veel waarde aan hecht.”

“Zo’n twee jaar geleden kwam ik bij Poema terecht. Na tien jaar als leidinggevende in de bioscoopwereld te hebben gewerkt was het op. Tijd voor iets nieuws, maar ik wist niet goed wat. Mensen aansturen en helpen, dat ligt mij, en zo werd ik supermarktmanager. Bij deze baan vinkte ik al die aspecten af, maar ik was doodongelukkig. Dus besloot ik weer te gaan studeren en zocht naar een bijbaan: ik wilde iets waar ik passie in kon stoppen.

Bij Poema klikte het vrijwel meteen en ik kwam er snel achter dat de bar niet mijn ding is. Bij de entree, garderobe en vooral de toiletten, vond ik die passie wel: de tijd en ruimte die je hebt om een praatje te maken. Je bent continu in contact met mensen. Het werk is veel meer dan zorgen dat de boel schoon is, je bent ook gastheer en entertainer. Je ziet elke bezoeker die binnenkomt.”

Tegelijkertijd fungeert de gastheer dus ook als verlengstuk van de beveiliging, maar dan wel in de vorm van een zorgzame labrador. Ibrahims reactie op ongebruikelijke situaties is ad rem, maar ook lief te noemen. Precies het tegenovergestelde van wat je zou verwachten. “Wanneer ik merk dat iemand ziek dreigt te worden, word ik niet boos, maar vraag ik hoe het gaat en of ik iets kan doen. Hetzelfde geldt voor agressie. Door een andere reactie te geven dan verwacht, zorg je dat de situatie niet escaleert.”

Aan stoppen denkt Ibi voorlopig nog niet. “Geld is absoluut geen drijfveer; ik heb een goede baan. Je gelooft het niet, maar tussen de mensen en al het geluid in, kom ik tot rust. Ja, echt, ik kom tot rust in de Poema.”


huibOver de fotograaf: Huib Dommers
Hij is geobsedeerd door op het juiste moment een overall sfeer vast te leggen. Sommige mensen omschrijven zijn stijl als een beetje rauw, maar zelf vind hij dat niet altijd kloppen: “Ik leg gewoon beelden vast waar ik door geraakt wordt.” Wil je meer werk van Huib zien? Kijk dan op zijn facebookpagina.

Redactie FM
social@frissemosterd.nl