micky snackbar de baron

De Baron: eerst de mayonaise daarna de curry en uitjes

Echte nachtdieren weten waar ’s nachts, nadat de laatste kroegen gesloten zijn, nog wat gezelligheid te halen valt: bij de snackbar. Dat dit vooral te maken heeft met de persoon voor de frituur, blijkt wel bij De Baron op ‘t Wed in Utrecht. Micky Trehan staat er bijna elke nacht, tot in de vroege uurtjes.

Tekst: Tim Luimes
Beeld: Giuseppe Errico

“Soms ben ik wel jaloers op de mensen die aan het drinken en dansen zijn, terwijl ik hier frietjes sta te verkopen”, zegt Micky. Ook hij zou ’s nachts en in het weekend liever vrij zijn, maar dat kan niet – er is niemand die zijn nachtdiensten wil overnemen. Dus staat Micky bijna elke nacht, vaak tot zeven uur ’s ochtends, te frituren in de zaak van zijn schoonouders. “Mensen komen hier na het uitgaan eten en chillen. Ze maken grapjes, zijn aan het lachen en dansen, het is altijd heel gezellig.”, zegt hij met een brede grijns.

Littekens

Jammer genoeg komt het ook voor dat zijn klanten niet altijd even leuk zijn. Tot in het extreme zelfs. “Een tijd geleden probeerde een man iets te stelen uit de kelder. Toen ik hem wilde tegenhouden werd hij agressief, pakte een mes en stak me.” Micky laat de littekens op z’n hand en de lange snee onder zijn kaak zien. “Een paar centimeter lager en ik was er niet meer geweest.” Wonder boven wonder is hij er goed vanaf gekomen en staat hij, alsof er niets gebeurd is, bijna elke nacht weer in de zaak. Zijn brede glimlach nog altijd ferm op het gezicht.

Ruim zeven jaar werkt de Micky alweer bij De Baron, nadat hij naar Utrecht verhuisde om samen te zijn met zijn vrouw. In De Baron heeft hij het vak geleerd. “Toen ik nog in India woonde was ik niet zo’n goede kok, ik was beter in eten. Daar had ik zelfs nog nooit een ui gesneden, dat heb ik hier allemaal geleerd.” Nu draait hij zijn hand er niet meer voor om en maakt hij diverse snacks voor je klaar. “Het is niet zo moeilijk, je doet de producten in de frituur en na een paar minuten is het klaar. Met een frikadel speciaal moet je wel eerst de mayonaise doen, dan de curry en daarna pas de uitjes. Ik heb dat zo geleerd hier en dat is gewoon het lekkerst.”

Zijn favorieten? Uiteraard de Indiase Samosa, bladerdeeg gevuld met lamsgehakt en erwten, maar ook de Nederlandse kaassoufflé en frikadel speciaal staan bovenaan zijn lijstje

De Baron
Donkere Gaard 3, Utrecht

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl