Jochem van Upbeatles; de pubquizmaster

Tekst: Kylie Fletcher
Beeld: Sanne van Hemert

Wanneer je denkt aan een horecatopper denk je al gauw aan de mensen die je natje en droogje mogelijk maken. Er zijn ook toppers die daar niets mee te maken hebben, zoals Jochem Geerdink. Dé quizmaster van verschillende quizzen in onze horeca.

“Bij Lijn 4 op de Twijnstraat is het begonnen. Toen de zaak jaren geleden werd overgenomen zat ik met goede vriend – en later compagnon – Pascal Ninaber, een biertje te drinken met de nieuwe eigenaren van het café. Pascal en ik deden al mee aan een muziekquiz in Amsterdam. Van het een kwam het ander en voor we het wisten werd er gevraagd ‘of we dat hier ook niet konden doen’. Eerst zag ik er geen heil in,
ik dacht dat die markt wel verzadigd was. Maar vorig jaar vond alweer de honderdste quiz in Lijn 4 plaats.” Naast de muziekquiz, zijn daar de afgelopen jaren ook een muziekbingo, pub-, expat-, film & tv-quiz bijgekomen en is die ene quiz in Lijn 4 uitgegroeid tot een goedlopend bedrijf: Upbeatles.

Als klein jongetje had Jochem niet bedacht later quizmaster te worden. “Ik ben journalist en heb lang bij Metro gewerkt. Maar de passie voor muziek en film zat er altijd al in.”

Kutvragen stellen

Geen quiz, zaak of publiek is hetzelfde en dat is heel bijzonder. Het leukste is om mensen met een audioclip of filmpje compleet op het verkeerde been te zetten. Een beetje stoken. Kutvragen stellen en dan de reacties van het publiek en de onderlinge discussies te zien. Ik hou ervan. Ons uitgangspunt is wel dat de laatste plek de helft van een quiz goed moet hebben. We willen niet dat men zich in een depressie stort”, zegt hij gekscherend.

Hoe hou je het leuk? “Door onszelf te blijven ontwikkelen, er steeds een nieuwe draai aan te geven en andere dingen te proberen, zoals een muziekbingo. Maar ook door te kijken naar hoe we nieuwe aspecten kunnen toepassen, zoals het gebruik van mobiele telefoons tijdens een quiz. Wat nu natuurlijk ten strengste verboden is. Drie avonden achter elkaar presenteren is wel best zwaar. Het kost veel energie, maar ik krijg er ook zoveel energie van. Als ik thuiskom na een quiz kan ik uren niet slapen, door alle adrenaline!”, aldus de quizmaster.


Over de fotograaf: Sanne van Hemert
Na mijn fotografieopleiding aan de HKU ben ik aan de slag gegaan als freelance fotograaf. Vorig jaar werd het tijd om samen met Roï Shiratski onze krachten te bundelen: Zo is Studio Hemski ontstaan. Als zelfstandig fotograaf heb je te maken met verschillende soorten opdrachten en opdrachtgevers. Dat is wat ons werk zo leuk maakt.

 

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl