Julian Cleton: “Ik ben een wijnnerd, geen sommelier”

Tekst: Kylie Fletcher
Beeld: Sophie van der Kroon

‘Holy shit, wat er nu op mij afkomt!’, zegt Julian verlegen. Maar oh wat is hij trots. Bijna twee jaar is de jonge ondernemer eigenaar van wijnbar VinVin. Eind 2016 is de zaak verkozen tot Beste Wijnbar van het jaar. De mooiste bekroning op veel tijd, energie en vooral passie.

“Alle aandacht die de zaak nu krijgt is leuk. Dat is mijn ding: aandacht geven. Maar hoe drukker de zaak, hoe minder ik daar de tijd voor heb. Zodra iemand een vraag stelt, beginnen mijn ogen te twinkelen en kan ik niet wachten om er alles over te vertellen. Je krijgt mijn volledige aandacht. Ik doe ook proeverijen, maar door de extra drukte kan ik die gewoon niet inplannen. En daar baal ik van; ik hou er niet van mensen teleur te stellen.”

Maar teleurstellen doet Julian niet. Er is geen wijnkaart, wel een bord met daarop de dertig open flessen. Hij komt bij je zitten, vraagt naar je voorkeuren en laat je proeven, net zolang tot er een wijn gevonden is die het beste bij je past. Daarbij weet hij vol overgave elk detail over de drank, druif, maker, streek en het glas te vertellen. En dat voor een wijnman zonder diploma’s of opleiding in wijn. “Uiteraard heb ik de horecadiploma’s om mijn onderneming te kunnen runnen, maar verder niet. Ik vind sommelier maar een moeilijk woord, het is geen beschermde naam. Iedereen mag zich zo noemen. Ik noem mijzelf daarom liever wijnnerd.”

“Alle kennis over wijn heb ik in de afgelopen jaren zelf opgedaan. Maar de passie voor het product zit er al van jongs af aan in. Als klein jochie ging ik al met papa mee naar de wijngaard van de boer in Frankrijk.”

Deze horecatopper heeft na lang zoeken zijn plek gevonden. “Het mooie aan ons vak is dat wij invulling mogen geven aan de vrije tijd van anderen. Ik verkoop daarom geen wijn, ik verkoop gastvrijheid en gebruik daarvoor het mooiste product dat er bestaat: wijn. Wanneer je bij mij binnenkomt, ben ik er voor je. Laat ons als personeel maar alles doen. Dat is voor mij de essentie van horeca. Als je dat door hebt, kun je alles.”


 Over de fotograaf: Sophie van der Kroon
Sophie studeerde Culturele Sociologie aan de Universiteit Utrecht en Universiteit van Amsterdam, maar was daarnaast altijd in de Utrechtse horeca te vinden. Voor en achter de bar. Inmiddels richt ze zich op een nieuwe passie: fotografie, en dan met name portretten.

Redactie FM
social@frissemosterd.nl