Jan Geertsema: “Kijk eens wat een mooie griet!”

Opstaan om kwart over vier in de ochtend, met een rubberbootje varen over de Waddenzee, oesters rapen tot het water weer stijgt en dan racen naar de markt in Utrecht of Amsterdam om achter de viskraam te staan. Jan Geertsema gaat door weer en wind voor goeie, verse vis. En het liefst zo duurzaam mogelijk.

Tekst: Kiki Mossink
Beeld: Susanne Sterkenburg

Jan is (samen met zijn vrouw Barbara) een Goede Visser, zoals ze dat noemen. Gezonde visserij in een gezonde zee, waarbij rekening wordt gehouden met onder andere de vismethode, locatie en treksnelheid. Hij studeerde Milieukunde en bij het zoeken naar een baan heeft hij allerlei vissers gebeld uit de Gouden Gids. “Na drie weken op de Waddenzee wist ik het: ik was thuis.”

Wat is het allermooiste aan het vissen? 
Terwijl hij vertelt, pakt hij een vis uit de kraam. “Kijk eens hoe mooi, deze griet!”, je ziet zijn ogen glunderen terwijl de vis rechtop blijft staan van stijfheid. “Joh, wat het allermooiste aan mijn werk is? Ik heb geen kantoor, de horizon is mijn kantoor! Op zee verschuiven de muren continu en is de hemel mijn plafond. En je kunt er eten wat de zee schaft.” Ondertussen lopen we naar een bak aan de voorkant van de kraam. “Deze oesters heb ik dus gisterenochtend geraapt. Toen ik ging varen was het vier graden onder nul… Het was genieten toen om kwart over acht de zon op kwam!”

Hij laat ook de duurzame verpakking van zijn oesters zien, met op de voorkant een zeemeermin met een bloot bovenlijf. Voor de foto legt hij het elastiek over haar borsten en met die censuur gaat de verpakking naar winkels en restaurants. Tussen het gesprek door maakt hij vis schoon, helpt hij een klant en onbewust vertelt hij iedereen (bekenden én onbekenden) enthousiast iets over zijn vis of de Waddenzee. Mijn tip: ga ook eens op vrijdagmiddag naar Jan z’n viskraam op de Boerenmarkt en maak een praatje met deze daadkrachtige, bijzondere visser. Je herkent ‘m meteen.

Het is best druk he?
“Vind je? Ik mis de jongeren die bezig zijn met verantwoord eten. Het is meer alsof mensen maar door het leven heen haasten. Ik zie ze vaak pas bij de kraam wanneer ze gaan nadenken over wat eten voor effect heeft op je gesteldheid. Je snapt toch niet dat mensen nog steeds die tilapiafilet van de supermarkt kopen met al deze prachtige verse vis in mijn kraam?”

Jan, kan ik jou eigenlijk nog wakker maken voor lekkere vis?
“Nou, als ik al aan slaap toe kom, liever niet. Maar als je echt hulp nodig hebt, dan kom ik uit bed!”


Portret_foto-Susanne-Sterkenburg-highres Over de fotograaf: Susanne Sterkenburg
Een typisch gevalletje ‘uit-de-hand-gelopen-hobby’, dát is fotograferen voor mij. Al jaren bekijk ik alles wat ik zie het liefste vanuit een lens-perspectief. ‘Even’ door de stad wandelen zit er voor mij dan ook niet bij. Utrecht is een fotogenieke stad, waar op iedere hoek van de straat wel iets moois te vinden is. Nu fotografeer ik regelmatig voor Explore Utrecht. Meer zien? Kijk dan hier

Redactie FM
social@frissemosterd.nl