Arnout de Bruin: “Met de vrachtwagen onder de Dom door”

Arnout de Bruin, net klaar met werken, staat al buiten te wachten wanneer ik aan kom fietsen. Met koffie voor mij en wiener melange voor hem praten we over zijn werkzame leven bij groothandel GEPU.

Tekst: Kiki Mossink
Beeld: Olga Simonenko

Chauffeur Arnout, geboren en getogen Utrechter, is al jaren werkzaam voor de groothandel. “Ken je onze boot? Eerder was dat de Bierboot, en daarop ben ik begonnen met werken voor GEPU. Ik vond het gek dat we alleen bier rondbrachten en later gingen we dan ook een uitgebreider assortiment leveren. Leveren via de gracht en de werf is makkelijker en veel minder zwaar, we hoeven niet meer twintig keer de trappen op en af met zware kratten. Toen er meer chauffeurs nodig waren, ben ik van de boot in de vrachtwagen geklommen.”

Wat vind je van Utrecht?
“Het zegt al genoeg dat ze zelfs in Japan onze kanalen en de Domtoren hebben nagebouwd. Ik vind Utrecht een prachtige stad. Ik ken ook allerlei geheime routes en verborgen hofjes in de binnenstad. Dat maakt het werk nog leuker, want ik ken de stad op mijn duimpje. Op Koningsdag onder de Domtoren door met een grote vrachtwagen? Voor mij geen probleem!” “Wist je trouwens dat er vroeger op het Domplein ook een kasteel heeft gestaan? Kasteel Lofen. In de buurt van de Dom zit zelfs nog een oude poortdeur!”

Wat is er minder leuk aan het chauffeurswerk?
“Als je in de cabine van een zware vrachtwagen zit, zie je een hoop. Op een of andere manier ben je ook een beetje de oren en ogen van de stad. Zo nu en dan moet ik ook weleens uit de vrachtwagen stappen om anderen te helpen bij een opstootje of ongeluk. Fietsers bijvoorbeeld, die doen soms gevaarlijke dingen. Zij hebben niet door dat er twaalf ton aan gewicht achter de vrachtwagen hangt en dat je daarmee niet een-twee-drie tot stilstand komt.”

Waar ben je in je vrije tijd te vinden?
“Ik ben steward bij FC Utrecht. Dat betekent dat ik tijdens wedstrijden goed in de gaten hou wat er gebeurt, om zo een goede sfeer te bewaren. Het seizoen is alweer begonnen, en is er zelfs vrouwenvoetbal! Dan ben ik dus weer ieder weekend bij het voetbalveld te vinden.”


Over de fotograaf: Olga Simonenko
Mensen zijn een grote inspiratie voor mijn fotografie werk. Ik vind het prachtig om mooie momenten vast te leggen en het fotograferen van mensen is voor mij dan ook een hele belevenis. Kijk voor meer werk van Olga op haar website.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl