Uit het keukenkastje van… Ans Quist

Onze redacteur Lisanne Koopmans kookt niet vanuit een pakje (al doet haar naam anders vermoeden). Ze is benieuwd of dat ook geldt voor mensen binnen de horeca en gaat thuis bij ze langs. Wie zijn deze personen en wat staat er in hun keuken- of koelkast? Ans Quist, chef bij De Ontdekking, heeft met haar keukenkastje van houten kistjes de primeur van deze nieuwe rubriek.

Tekst Lisanne Koopmans
Beeld Lisanne Koopmans

Aan de keukenwand hangen houten kistjes waar verschillende ingrediënten in staan. Wat heb je zoal in huis?
”Ik heb altijd verse producten in huis, je zal geen pakje vinden. Ik bereid alles zelf en daag mezelf regelmatig uit, zo probeer ik veel nieuwe recepten. Na een dag werken bij De Ontdekking, kook ik ook nog thuis, dek ik de tafel en steek de kaarsen aan. Koken is voor mij geen opgave, maar juist ontspanning. Als ik een dag niet kook, is dat een verloren dag.”

Ondertussen haalt Ans een zelfgebakken abrikozentaart uit de oven en zet een kop verse muntthee voor ons. Wat is je favoriete keuken?
”Het recept van deze taart komt uit Maghreb in Noord-Afrika. De Arabische keuken spreekt mij erg aan. Juist omdat deze keuken zo kleurrijk en smaakvol is. De verse kruiden en specerijen maken het lekker. Ik heb in Afrika gewoond en heb daar veel ingrediënten leren kennen, waar ik nu mee experimenteer. Ook zou ik me wel willen verdiepen in de Japanse keuken. Thuis dan, want het is zo gecompliceerd. Bij de Ontdekking zou dat niet kunnen. Mocht ik een keer naar Japan gaan, dan ga ik niet zonder mijn staafmixer en mes. Het zal mij niet gebeuren, dat ik daar wil gaan koken en geen goed mes bij me heb.”

Hoe is je liefde voor koken ontstaan?
”Ik ben de oudste van zeven kinderen en thuis, in Middelburg, was er vroeger nooit veel tijd om uitgebreid te koken. Uit eten deden we ook niet vaak. Het hoogst haalbare was in een strandtent een patatje eten. Toch kom ik daar graag terug, maak lange strandwandelingen als het waait en trakteer ik mezelf op een frietje met mosselen. Thuis had ik niet meer dan een kookboek zonder plaatjes, maar toen het tijdschrift Tip Culinair verscheen, was ik verkocht. Daar stonden prachtige foto’s van gerechten in, en die ging ik namaken. Ik besloot te stoppen met het werk in de zorg en ging, naast het zorgen voor mijn kinderen, de avondopleiding tot kok volgen.”

Wat kook je bij De Ontdekking?
”Bij de Ontdekking willen we duidelijk het reisthema terug laten komen op de kaart, dus gerechten met een werelds tintje. Zo vragen we gasten om recepten van hun reisbestemming mee te nemen. Ik word ook wel Nonna genoemd. ‘Nonna en de crew’, lacht Ans. Ik ben de oudste van het team en net zo’n grootmoeder uit Italië die in de keuken staat.”


De Ontdekking, Voorstraat 110
Facebook: De Ontdekking

Redactie FM
social@frissemosterd.nl