‘BADHU: Arabisch eten, cocktails, bier en bed’

“Het bedenken, ontwerpen en neerzetten van een nieuwe zaak is eigenlijk het leukst. Als het eenmaal draait vertrouwen wij op onze medewerkers en kunnen wij weer andere dingen gaan doen, dat is perfect!” Horeca-ondernemer Leonie Oostveen heeft op deze manier de twee restaurants BADHU en LE:EN opgezet en sluit de komst van een derde zaak niet uit.

Tekst: Layla Hesseling
Beeld: Asmara Matulessy

Samen met haar partner Dan Knijff heeft Leonie zowel het Aziatische LE:EN als het Arabische BADHU op haar naam staan. Twee verschillende buitenlandse keukens en dat terwijl ze zelf volledig Nederlands zijn. Leonie: “We willen het liefst vernieuwen, iets opzetten dat Utrecht nog niet heeft. Dertien jaar geleden waren we met LE:EN de eerste ‘Aziaat’ en acht jaar geleden was BADHU de eerste Arabische keuken in Utrecht.” Leonie heeft een tijd in Amsterdam gewoond en zat in veel steden zoals Londen en Milaan. “Iedere keer als ik terugkwam in Utrecht vond ik het toch wel wat saai.” Datgeen dat ze aan vernieuwing mist in de stad wil ze samen met Dan en haar zaken brengen.

Beide zaken liggen wat verder van het centrum, dat is volgens Leonie een bewuste keuze. “We gaan nooit in de binnenstad zitten. We vinden het leuk als mensen er iets voor over hebben en gericht naar jou toe komen. Ik ben interieurontwerpster van origine, dus wat dat betreft ben ik best ijdel. Als mensen speciaal naar jou toekomen omdat de sfeer hen aanspreekt, is dat een compliment.” Het samenwerken met haar partner gaat haar goed af. “We hebben de werkdruk verdeeld, maar geen duidelijke taakverdeling. Hij doet nu even meer LE:EN en ik meer BADHU, maar het loopt erg door elkaar heen. Wat vooral belangrijk is voor ons, is dat het personeel de sfeer uitstraalt die hoort bij de zaken. Wij als manager zijn er om het concept strak te bewaken.”

Over de plannen voor iets nieuws wil Leonie niet veel kwijt. “Het wordt in ieder geval weer iets wat Utrecht nog niet heeft!” In de gaten houden en afwachten dus.

[box border=”full”]BADHU: Eten en slapen in het Midden-Oosten

Het hotel met gekleurde kamers en het Arabische restaurant. Of dat restaurant met het hotel erboven? Ondernemer Leonie Oostveen maakt het direct duidelijk: “BADHU is een restaurant, waar je Arabisch geïnspireerd kan eten en waar je ook kan slapen.”

Leonie was met haar partner (en compagnon) Dan in Marokko, waar ze geïnspireerd raakten door de sfeer. “We wilden daarom graag een Arabisch restaurant beginnen, maar we hebben het Arabische vrij vertaald naar het Westers. Nederlanders gaan echt niet op de grond eten bijvoorbeeld, dus trokken we, acht jaar geleden, het tapijt door over de banken om wel die sfeer te creëren.”In het pand zat vroeger een badhuis, met een grote open ruimte erboven. “Puur vanwege deze ruimte hebben we besloten er een hotel van te maken. En omdat het leuk was om de kamers in te richten natuurlijk,” lacht Leonie.

De 8 tweepersoonskamers hebben ieder een eigen kleur, maar dan ook écht een eigen kleur. In de groene kamer zijn het bed, bad, de vloer, gordijnen, kussens, tv én muur groen. “Arabisch zijn ze nauwelijks, op hier en daar een ‘Fatima-handje’ na dan”, zegt Leonie.Het restaurant heeft wel oosterse elementen. De blauw gekleurde zitjes, met Perzische tapijt, de zilveren theepotjes en de grote grijze schalen waarop je de typische mezze geserveerd krijgt, ademen Midden-Oosten. “We wilden de smaken uit het Midden-Oosten laten proeven. Je kan hier heerlijk eten, goede cocktails drinken, uiteraard hebben we Arabisch bier en je kan boven ook nog slapen ook!”[/box]


Website: www.badhu.nl
Willen van Noortplein 19, Utrecht

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl