Op bezoek bij… Dimitri Petit

CNN heeft Anthony Bourdain, wij hebben Asmara Matulessy. Gewapend met haar fotocamera bezoekt zij op haar eigen manier de minder bekende plekjes van Utrecht en de verschillende culturen en keukens die de stad rijk is. Vandaag: Griekse streetfood bij Dimitri Petit op de Servetstraat.

Tekst: Asmara Matulessy
Fotografie: Asmara Matulessy

Omringd door brutale fietsers en af en toe een auto (die daar helemaal niet mag rijden), ben ik onderweg naar een Grieks streetfood-tentje genaamd Dimitri Petit. Het kleine broertje van het Griekse restaurant Sirtaki, wat er tegenover zit. Het familiebedrijf bestaat al vanaf 1981 en ligt onder onze Utrechtse trots, de Domtoren. Een plek waar het bruist van mensen, leuke restaurants en teveel eigenwijze fietsers.

Terwijl ik naar binnen loop word ik gelijk omarmd door de heerlijke lucht van verse pitabroodjes en geroosterde paprika’s. De kok die gyros aan het bakken is, draait zich om en vertelt gelijk over zijn liefde voor eten. “Eten brengt mensen samen en dat moet je delen. Hier, proef dit!” zegt hij. Er komt een lepel met heerlijke groenten mijn kant op. Zoveel passie in zijn verhaal. Bijna met net zoveel passie als de andere kok, die in het Grieks een discussie voert over de telefoon. Het gaat waarschijnlijk over politiek of over voetbal. Ik bestel een pitabroodje gyros met tzatziki bij de vriendelijke Griekse man, de zwager van eigenaar Dimitri. Met het broodje loop ik naar buiten om op het bankje te gaan zitten voor het restaurant. Op dat moment loopt de eigenaar naar buiten en begint te neuriën. Het carillon van de Dom begint te luiden, de zon schijnt op mijn gezicht en de verschillende talen van toeristen maken de ervaring compleet. Het rijkelijk gevulde pitabroodje met verschillende groenten, gebakken gyros, worst en heerlijke tzatziki kijkt mij met liefde aan en zegt: “kom maar meid, je hebt het verdiend!” Alsof ik op vakantie ben, zo lekker, zoveel leven en zó Utrecht.


Servetstraat 1, Utrecht
[ilink url=”http://www.sirtaki.nu/nl/dimitri-petit”]Website: Dimitri Petit[/ilink]

Redactie FM
social@frissemosterd.nl