Hapjes van gasten

‘Dit is echt zó lekker, wil je een hapje proeven anders?’

Na de eerste drie happen vraag ik aan tafel achttien of alles naar wens is. Meer dan, blijkt. Of ik een hapje wil proeven. Mijn rammelende buik zegt ‘ja!’, uit mijn mond hoor ik het verstandige antwoord klinken: ‘Nee, bedankt. Lief dat je het aanbiedt.’

Soms proberen mensen het nog een keer. Of ik het wel zeker weet. Wederom vindt mijn buik dan iets anders dan mijn verstand. En eerlijk, als ik alle hapjes zou aannemen die me tijdens werk worden aangeboden, pas ik straks niet meer tussen de krappe opstelling van de tafels en stoelen in het restaurant.

Hoe zou het eruit zien als ik mijn verstand zou negeren, de vork van de gast gretig zou grijpen? Misschien volgen er nog meer tafels, die ook zoiets verschrikkelijk lekkers op hun bord hebben liggen. Zou het tot een grappig tafereel leiden waarbij ik tafel na tafel af ga om mijn buik te vullen.

Dan zitten er vast mensen tussen die het raar, vies of ronduit onbeschoft vinden. Die hun neus ervoor ophalen, hun eigen bord nog iets dichter naar zich toe trekken. Wijzende vingers voorspel ik, naar dat meisje die de etiquette niet begrijpt.

Die wijzende vingers blijven uit als de chef van ons overbuurrestaurant met een schaaltje bitterballen komt binnenzetten. De lekkerste in de stad, misschien wel van heel Nederland weet hij ons te vertellen. Speciaal voor tafel negen is hij even de straat overgestoken, of wij er ook één wilden proeven? ‘Pas op, de mosterd is scherp!’

Daar sta ik dan, samen met een collega aan tafel negen. Overmoedig als we zijn, nemen we allebei een te grote hap. Heet! Als je je brandt moet je op de blaren zitten, toch? Dat doen we, met verbrande tong en gehemelte grijnzen we nog de hele avond. Door het overtreden van de etiquette en een sublieme bitterbal.


Tekst: Mette Dijkstra

Mette Dijkstra ken je van de duocolumn met kroegtijger Kylie Fletcher die in het magazine verschijnt. Maandelijks schrijft ze nu ook een solocolumn voor op de website. Over gasten, eten, restaurantervaringen en verwonderingen.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl