Utrecht Utregs houden

petit-clos-utrecht-7

Tekst: Sjors te Brake

Het mooie pittoreske Utrecht wordt momenteel overspoeld met een aanwas aan toeristen en dagjesmensen. Amsterdam is vol, en die sturen de toeristen momenteel door naar de ‘kleintjes’. Dit heeft effect op de gehele stad, waaronder de horeca. De regels worden versoepeld en er is een walhalla ontstaan qua horeca-ondernemen, dit met (voor sommige) alle gevolgen van dien. Nog voordat een zaak open is, is er in elke horecazaak al gebrek aan personeel. Waar komt toch die drang vandaan om maar meer, meer, meer horeca te willen… terwijl service op hoog niveau lastig te vinden is? Ergens zal er een blik met goed personeel opengetrokken moeten worden. Alleen nu dat blik nog vinden.

Waarom willen er nog zo weinig studenten in de horeca werken? Is het het loon, zijn het de uren, de tijden, of komt het doordat ouders meer financieren? Kunnen we niet beter eerst zorgen dat de service in bestaande zaken verhoogd wordt, zodat je niet drie koffiezaken – waar je ook nog eens lang moet wachten – maar gewoon één zaak nodig hebt waar alles soepel gaat? De expansiedrift is aanwezig, maar gaan we nou ook tien koppen koffie per dag meer drinken?

Een nieuwe zaak in Utrecht moet zich met zijn frisse kop gaan differentiëren. Onlangs was in het nieuws dat de detailhandel (waar ook de kleine horeca onder valt) zich statig houdt ten opzichte van de grote namen qua concurrentie. Dit is juist puur door de extra service, vakkennis en de empathie naar de klant of gast.

Utrecht is geen Amsterdam, en zal het ook nooit worden. Utrecht blijft het kleine schattige stadje, waar je vanuit het centrum alles wandelend kan doen en bereiken (als je oppast voor de fietsers natuurlijk ;)). Willen we een Amsterdam worden waar zaken een halfjaar de place to be zijn, om daarna totaal vergeten te worden? Of willen we een stad worden met innoverende concepten die voor langere tijd mee gaan? De trend van nu is dat horecazaken, die meerdere jaren hetzelfde hebben gedaan, verbouwen en een nieuw concept beginnen. Niet meer willen, maar aanpassen aan de markt. Dat kan ik alleen maar toejuichen!

Utrechtse zaken hebben zeker feeling met Amsterdam, maar het is en blijft een ‘kleine’ stad. Naar mijn mening moet dit ook zo blijven. Laten we kijken naar wat er vernieuwd kan worden in een stad, maar laten we ook in Utrecht met elkaar de lokale ondernemer steunen en Utrecht Utregs houden!


Sjors te Brake is eigenaar van wijnhandel Petit Clos. Voor Frisse Mosterd beschrijft hij niet alleen zijn ervaringen in de wonderlijke wereld van wijn maar ook zijn blik op de Utrechtse horeca.

 

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl