Daan Smeltzer columnist trends Frisse Mosterd

Trend alarm: Non-alcoholic

Trend Alarm: Non-alcoholic

Daar sta je dan: klaar voor het weekend met de mooiste wijnen, lekkerste bieren en al je cocktailkennis. “Een Ginger Ale, en wat voor sappen heb je?” Een vraag die je steeds vaker hoort, want minder gasten drinken alcohol en meer gasten drinken minder alcohol. Hé, dat biedt kansen! Maar hoe?

Frisdrank is vaak het vergeten hoofdstuk op je drankkaart en de samenstelling in je barkoelingen is al jaren hetzelfde. Tijd om hier eens kritisch naar te kijken…

Zorg ten eerste voor een goede drankkaart en vergeet de sappen en soda’s niet. Fanta en 7UP zijn niet de dranken waar gasten naar opzoek zijn. Met kleine sodamerken en ambachtelijke limonades kan je je onderscheiden en de drankkaart spannender maken. Zorg er in ieder geval voor dat de alcoholvrije dranken er net zo mooi – of er zelfs nòg mooier – uitzien dan de alcoholhoudende dranken. Stop het verschil in btw-afdracht niet in je zak, maar in het glas. Schenk de drank in een mooi glas met veel ijs en een lekkere garnering. Durf te verrassen en maak het gaaf!

Wat ook kan: mix alcoholhoudende dranken met soda’s en zorg ervoor dat het alcoholpercentage afneemt. Witbier met spuitwater én een fruitige limonade, is een lekker laag-alcoholische drank waarmee je je al kan onderscheiden. Lokaal worden er al IPA’s gebrouwen met een alcoholpercentage onder de 4% en alcoholvrije wijnen bestaan inmiddels ook zonder Jip en Janneke op het etiket.

Tot slot nog een bijkomend voordeel van laag- en non-alcoholische dranken: je gasten zijn fitter, hebben minder last van brakke katers en kunnen dus later op de dag weer naar je toekomen!


Daan Smeltzer is eigenaar van STAN&CO op de Ganzenmarkt. Voor Frisse Mosterd duikt hij in de wereld van ‘the good life’ en horecatrends.

 

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl