Bert Zumbrink

Bert Zumbrink: ”Verzamel mensen met kennis en ervaring om je heen”

Hij doorliep alle functies binnen het horecawezen; van glazenophaler tot bedrijfsleider, en nu mede-eigenaar van een horecazaak. Bert Zumbrink (33) keek nooit verder dan een jaar, desondanks ziet hij een mooie toekomst tegemoet. In maart opende hij De Goudvink in de Drieharingstraat.

Tekst: Annebel Wouters
Beeld: Asmara Matulessy

Zijn eerste horecabaantje was als glazenophaler bij Café De Beurs. Hij zat toen nog op de middelbare school, en dat bleek niet bepaald een verstandige baan als je geen studiebol bent. “Regelmatig zat ik met een kegel en zonder slaap in de klas, waarop een docent eens zei: ‘Jongen, jongen, jongen waar ben je mee bezig?’.’’ Studeren bleek niks voor hem; hij wilde verder in de horeca en ging naar de Hotelschool in Arnhem. Zijn tweede stage was in het restaurant van Park Plaza Hotel en dat beviel hem zo goed dat hij wilde blijven. Hij bleek gemaakt te zijn voor de horeca. “Ik dacht: leuk hoor die school, maar ik blijf hier.’’ Hij werd banquetingmedewerker, maar het werk viel tegen. “Ik had weinig contact met mensen en mijn vriendin raakte in verwachting van onze dochter. Achteraf was dat het ‘gelukje’ wat mij aan het denken heeft gezet om iets anders te gaan doen.”

Start van carrière
Op 5 mei 2008 kwam Bert op het bevrijdingsfestival van Utrecht zijn oude buurjongen tegen. Bert: “Hé buurman, riep ik tegen Roel Gies. We raakten aan de praat en ik kwam erachter dat hij net Restaurant De Rechtbank, destijds van Oscar de Goede en Sander van der Meijden, had opgezet. Ik vroeg of hij geen werk voor me had. En zo ging het balletje rollen… Ik ging fulltime in dienst bij De Rechtbank, en stroomde door van eerste medewerker naar assistent-bedrijfsleider.’’ In 2013 gingen Sander en Oscar door met het opzetten van restaurants zoals Raak! in de Drieharingstraat. “Toen hebben ze mij gevraagd om daar bedrijfsleider te worden en die stap wilde ik wel graag maken!” Inmiddels is dat alweer 3,5 jaar geleden.

Eigen zaak
Bert heeft hard gewerkt om te komen waar hij nu is, maar ook het geluk gehad dat hij op de juiste momenten, de juiste mensen om zich heen had. “Als ik één tip zou geven aan startende ondernemers is het wel: werk hard en verzamel de juiste mensen om je heen met kennis en ervaring. Dat heeft mij veel gebracht.’’ Dit jaar opende hij, samen met Oscar en Sander, zijn eigen zaak: De Goudvink. “De winkel naast Raak! kwam vrij en zij wilden daar wel een nieuwe zaak beginnen, met mij als mede-eigenaar. Ik had mezelf voor de kop geslagen als ik het niet had gedaan. Voordat zich weer zo’n kans zou voordoen zou ik drie jaar verder zijn. En de droom van een eigen zaak was er altijd al.’’ Zoals het er nu naar uitziet wil hij met Oscar en Sander blijven samenwerken. ‘’Door hun ervaring en kennis weet je dat het goed zit en daarbij kan ik nog veel van ze leren.’’ Ondanks dat Bert eerder niet verder keek dan een jaar, kijkt hij tegenwoordig verder in de toekomst en slaat hij het idee van meerdere zaken niet uit de weg.

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl