Vera Hoynck van Papendrecht: ‘’Al verdien ik nu een stuk minder, ik ben gelukkiger dan ooit’’

Eetwinkel IKOOK aan de Vleutenseweg is na bijna twee jaar een gevestigde naam en heeft net een tweede vestiging geopend aan de Amsterdamsestraatweg. Aanleiding genoeg voor Frisse Mosterd om een bakkie te doen met eigenaresse Vera Hoynck van Papendrecht (33).

Tekst: Kylie Fletcher
Beeld: Daphne Verbeek

De tweede vestiging van IKOOK is strak, nieuw en mooi, en uiteraard met de vertrouwde producten van de eerste winkel. Gezonde maaltijden van een dagelijks wisselend menu, met altijd keuze uit vis, vlees of vegetarisch, zoutarm én met minimaal 150 gram groente per portie. Thuis hoef je, waar nodig, alleen de maaltijd nog op te warmen. Of zoals Vera het noemt: “De combinatie van gezond, lekker, betaalbaar, variatie en persoonlijk karakter. Men moet dit zichzelf gunnen, om geholpen te worden op de manier waarop dat kan. Als dat kan met een gezonde maaltijd, kom vooral langs. We moeten en willen al zoveel”, aldus Vera.

Na de studie International Business werkte Vera jarenlang als organisatieadviseur. Tot ze steeds meer interesse in zorg, voeding en gezondheid kreeg. Ze zei haar baan gedag, hielp met het opzetten van een innovatief bedrijf in voeding en deed een opleiding tot diëtiste. Totdat ze twee jaar geleden langs Vleutenseweg 349 fietste; zaterdagochtend om half acht. “Toen ik het leegstaande pand zag, was ik verkocht. Twee uur later heb ik de eigenaar gebeld. En in die twee uur heb ik letterlijk IKOOK bedacht. Twee weken later heb ik mijn baan opgezegd en een maand later ging de eetwinkel al open.”

Bedrijfskundige met passie voor eten
“Ik ben zeker geen chef. Maar ik sta wel dagelijks zelf te koken en bedenk alle gerechten. Gewoon lekker eten, voor een betaalbare prijs en in grote volumes. Ik ben een enigszins sociaal betrokken bedrijfskundige met een passie voor gezond eten. Want tja, er moet onder de streep wel wat overblijven. Het klinkt misschien cliché, maar volg je hart. Gun jezelf dingen. Ondanks dat ik nu een stuk minder verdien, ben ik gelukkiger dan ooit tevoren. IKOOK levert zoveel energie op. Ook is mijn wereld groter geworden. Ik ontmoet dagelijks leuke, nieuwe mensen en ze zijn nog blij met wat wij hier doen ook. Dat maakt het ondernemen zo leuk. In de toekomst wil ik verder groeien en nog meer mensen helpen. Maar dan wel stap voor stap. Over vijf jaar, misschien vijf vestigingen binnen Utrecht en vijf erbuiten? Oké, binnen drie jaar. Maar hé, ik moet nog wel op vakantie kunnen!”, zegt ze lachend.


Tips van de ondernemer, voor de ondernemer:

  • Zorg dat je goeie mensen om je heen verzamelt, waarmee je prettig samenwerkt. Mensen die jij nodig hebt, niet andersom. Mensen waarop je kunt bouwen.
  • Kijk vanuit je eigen perspectief. Je kan van de ander niet verwachten, wat jij zou geven.
  • Je moet zelf goed kunnen uitleggen wat je doet, en waarom. Een logisch verhaal hebben.
  • Neem een financieel adviseur in de arm; dit kan je veel geld besparen. Geld wat je niet hebt, kun je ook niet uitgeven. Geef het alleen uit wanneer je het kunt missen en in een realistisch tijdbestek kunt terugverdienen. Dan heb je een stuk minder stress.

Eetwinkel IKOOK
Vleutenseweg 349, Utrecht
Amsterdamsestraatweg 100, Utrecht
Website

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl