Fris getipt: bijzondere horeca in Utrecht

Of je nu hoog in een toren zit, of onder de grond in een werfkelder: we hebben een hoop bijzondere horeca in ons stadsie. Bijzonder vanwege de locatie, het pand, het concept of de historie, zichtbaar of onzichtbaar. Wij zetten hier een aantal pareltjes op een rij.

Tekst: Layla Hesseling

De LiK

De Lik

Beeld: De LiK

Dat gevangenis Wolvenplein een gave locatie is voor evenementen, is al langer duidelijk. Maar dat er maandelijks een restaurant wordt neergezet is nieuw. Sinds maart wordt cellengang D iedere maand voor drie dagen omgebouwd De LiK; een restaurant met een vast menu. Gastvrouw Charlotte Verzijl vertelt met trots over de geslaagde eerste editie: “Gasten waren bij binnenkomst al flabbergasted, want je eet echt tussen de cellen.” Hou de site en/of Facebookpagina van De LiK in de gaten voor de volgende editie en wees er snel bij met reserveren, die drie dagen in de maand zitten zo vol!

De LiK | Wolvenplein 27 | www.delik.nl 

LE:EN

LE:EN

Beeld: LE:EN

Het was ooit het eerste Aziatische restaurant in Utrecht, toentertijd gelegen aan de Westerkade: LE:EN. Sinds 2011 is LE:EN verhuisd naar een oude loods op Heuveloord. De typische industriële elementen van het pand zijn duidelijk terug te zien in het restaurant. Tezamen met de graffiti op de muren, de planten in de zaak, de grote banken en lange tafels hangt er in LE:EN een relaxte sfeer. Je kan er kleine Aziatische hapjes bestellen, bedoelt om te delen. Van zeewier en sushi tot sprinkhanen: LE:EN heeft het.

LE:EN / Heuveloord 140 / www.leen-restaurant.nl 

De Watertoren

De Watertoren

Beeld: Watertoren Utrecht

Uiteraard kan de Watertoren niet missen in dit rijtje. Met haar restaurant op de tiende verdieping heb je een 360-graden-uitzicht op Utrecht. Een verdieping lager heb je een mooi uitzicht op de open keuken, die zich middenin het restaurant bevindt. Helemaal beneden, op de begane grond, zit sinds begin dit jaar Café Brutal. Een Spaans geïnspireerd concept waar je goede wijnen kan drinken en waar je alleen betaalt voor datgene dat je consumeert. Bestel je een fles wijn en drink je maar twee glazen? Dan betaal je alleen daarvoor! Van boven naar beneden en visa versa, voor ieder wat wils dus in de Watertoren.

Watertoren Utrecht / Heuveloord 25A / www.wturbankitchen.nl 

De Klub

De Klub

Beeld: De Klub

Een restaurant waar je even voor moet omfietsen. Restaurant De Klub zit namelijk op de Europalaan, achter alle gestalde bussen. De Klub hoort bij de Vechtklub XL, een creatieve ontmoetingsplek waar tientallen werkplaatsen, studio’s, podiumzalen en een restaurant onder één dak zitten. Bij De Klub kun je ontbijten, lunchen, dineren en borrelen. Ze hebben een kleine kaart, maar wat ze maken is met veel zorg en oog voor detail bereid. Vooral de prijs-kwaliteitverhouding is om over naar huis te schrijven!

De Klub / Europalaan 2B / www.deklub.nl 

De Kas Eet en Kweekplek

De Kas

Beeld: De Kas Eet en Kweekplek

Achter de Galgenwaard zit De Kas Eet en Kweekplek, een plek waar groente wordt verbouwd en vervolgens o.a. verkocht wordt aan de horeca in Utrecht. Maar van mei tot oktober kan je er ook ‘eten wat de kas schaft’. In de kas staat dan een lange tafel waar je met z’n allen aan zit en eet wat er op het menu staat: gerechten gebaseerd op eigen geweekte groenten uit de kas. Mocht je er een biertje of wijntje bij willen drinken, dan zal je die zelf mee moeten nemen, want het is bring your own booze!

De Kas Eet en Kweekplek / Koningsweg 135 / www.eetenkweekplek.nl 

Frisse Mosterd
info@frissemosterd.nl